НОВИНИ


Теодор Стойчев: ЕП няма предсрочни избори, важно е кого изпращаме там за 5 години

0 2860 07.06.2024
Теодор Стойчев: ЕП няма предсрочни избори, важно е кого изпращаме там за 5 години
Теодор Стойчев

"В неделя ще изберем нашия парламент, но ще определим и съдбата на още 450 милиона европейски заедно с нас. Европейският парламент няма предсрочни избори. Този парламент, който изберем, ще изработва законите за следващите 5 години. Наистина е важно кого изпращаме там". Това каза Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България в предаването "Лице в лице".


"Сигурен съм, че ще има силно проевропейско мнозинство в ЕП", заяви той.





"Винаги се говори за Брюксел и Страсбург сякаш са далеч. Не съм съгласен с това. Дистанцията между София, останалата част от страна и Брюксел не е толкова голяма. Ние участваме във вземането решенията", отбеляза той.


"Хората, които изпращате там с гласа си отговарят на нашите искания. Важно е и ние да сме активни", посочи той и даде пример за активност: може например да търсим евродепутатите ни по имейл, да изискваме от тях.


"Важно да бъдем много по-активни и да се интересуваме", подчерта Стойчев.


"Трябва да говорим за европейските политики не само по време на избори. Трябва да имаме стратегия какво очакваме от ЕС и какво искаме да се случи в него, за да защитаваме интересите си. Европейският парламент се променя непрекъснато".


"На миналите избори за Европарламент много млади хора гласуваха - в България не чак толкова. Това доведе до засилване на зелените политики. Оказа се, че младите хора се интересуват най-много от опазването на околната среда. Последва Зелената сделка", припомни той.





"Всичко зависи кого ще подкрепим, кого ще изпратим в Европейският парламент да представлява нашите интереси на европейски граждани", заключи Стойчев.


"Очаква ни разширяване на ЕС - със Западните Балкани, с Украйна, Молдова, Грузия. Ако иска да се разшири, ЕС трябва да се промени. Говори се за отмяна на възможността за налагането на вето", каза още той.

 

ФрогНюз

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама