НОВИНИ


Зам.-министър: Зрелостниците имат по-висок резултат, но да се има предвид промяната в скалата за оценяване

1 2440 07.06.2024
Зам.-министър: Зрелостниците имат по-висок резултат, но да се има предвид промяната в скалата за оценяване
Емилия Лазарова

"МОН работи усърдно за обща визия за промяна на учебните програми, не само с цел олекотяване, а за друга структура. Те трябва да са по-интегрални и да насочват към овладяване на умения и компетентности, също и да се усвояват по-практически приложими знания". Това каза зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова в студиото на "Пресечна точка".


"През 2008 г. бяха отбелязани най-много точки, откакто са въведени зрелостни изпити - 57. Сега учениците имат по-висок брой, но да имаме предвид, че от три години скалата на оценяване е различна.Доволни сме и горди от постижението на учениците. Всички положихме усилия, за да се предприемат мерки на регионално и училищно ниво за повишаване на грамотността", коментира тя. 

 

По думите ѝ НВО и матурите са полезни, за да се установи напредъка на учениците и как се изпълняват образователните политики.

 

"Учениците, които имат слаби, средни и добри оценки са много по-малко от тези с отлични и с "много добър". Това се дължи на усилията на цялата образователна система за повишаване на резултатите. Полагаме усилия да преодолеем дефицитите, в почти всички училища са проведени пробни изпити. Имахме и два уебинара по рамката на PISA. Освен това в много от училищата на преден план във вътрешните квалификации беше повишаване на грамотността", обясни Лазарова.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама