НОВИНИ


Eвропейските политически семейства - колко са и кого включват?

2 2525 07.06.2024
Eвропейските политически семейства - колко са и кого включват?

След неделя вниманието бързо ще се пренасочи към партийната политика в Европа и надпреварата за желаните висши длъжности в ЕС. Очакват се някои политически размествания: новите партии в Европейския парламент ще намерят място в политическите групи.


Например в понеделник Хенрик Дал, водещ кандидат на датския Либерален алианс, каза, че партията му планира да се присъедини към дясноцентристката Европейска народна партия - защото „в ЕНП има повече будни хора“, пише  The Guardian.



А някои партии, които отдавна са в парламента, също ще търсят нови съюзници.

 

Една от тези партии е управляващата унгарска партия „Фидес“ - партията на Орбан, която напусна ЕНП през 2021 г., когато беше изправена пред възможно отстраняване или изключване. Сега тя е насочила погледа си към групата на Европейските консерватори и реформисти.

 

От страна на либералите се очаква „Обнови Европа“ да реши след изборите дали да изключи холандския член VVD заради решението му да влезе в правителство с крайната десница.

 

По-рано тази седмица чухме няколко членове на „Обнови Европа“, които искат групата да остане заедно. „Мисля, че точно в този момент все още трябва да намерим начини да запазим всички наши членове“, заяви Урмас Пает от естонската партия „Реформа“.



Предлагаме ви кратък преглед на настоящите групи в Европейския парламент:

 

Европейската народна партия: Това е най-голямото политическо семейство, което представлява дясноцентристката партия. В него влизат тежки партии като Християндемократическия съюз (ХДС) на Германия и Гражданската платформа на Полша. Тя има най-много места в сегашния парламент и е на път да запази позицията си на най-голяма група и в следващия парламент. Ккм тях досега се числяха ГЕРБ, СДС, „Демократична България".

 

Прогресивния алианс на социалистите и демократите: Социалистите и демократите са втората по големина група. Групата включва партии като Социалистическата партия на Испания и Социалдемократическата партия на Германия. В тях е българската БСП.

 

Обнови Европа: Тази група обединява центристки и либерални партии, включително „Ренесанс“ на Еманюел Макрон. Очаква се тя да загуби места на изборите. Евродепутатите от българската ДПС са в тази група.

 

Европейски консерватори и реформисти: Това е групата, за която социолози, журналисти и политици говорят най-много през последните седмици. Продължава дебатът дали дясноцентристката партия ще се отвори за по-тясно сътрудничество с поне някои от нейните членове. Понастоящем в нея влизат партии като „Италиянски братя“ на Джорджия Мелони и полската консервативна „Право и справедливост“, но също и групировки като испанската крайнодясна „Вокс“ и френската крайнодясна партия „Реконкиста“. Българката ВМРО също досега бе в тази група.



Идентичност и демокрация: Групата на ИД се състои от редица крайнодесни партии, сред които френският „Национален съюз", австрийската Партия на свободата и белгийската „Фламандски интерес". През май „Алтернатива за Германия" беше изключена от групата след поредица от скандали.

 

Зелени: Очаква се групата на Зелените, в която членуват и германски Зелени, да загуби места на тези избори.

 

Левицата: Тази група включва членове като La France Insoumise и ирландската Sinn Féin.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама