НОВИНИ


Весела Чернева: Ако не гласуваме, даваме ръст на крайната десница

11 2590 07.06.2024
Весела Чернева: Ако не гласуваме, даваме ръст на крайната десница
Весела Чернева

"Ако европейските граждани решат, че имат нещо по-важно, вместо да отидат да гласуват, те ще дадат ръст на крайната десница". Това заяви Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външна политика в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. 


"Въпросът с гласуването е ключов. Това показаха изборите в Нидерландия – там прогнозно щяха да участват 42% от избирателите, но в крайна сметка гласуваха 47%. Очакваше се победа за крайнодесния Герт Вилдерс, а той загуби с едно място", посочи тя в ефира на NOVA.



Вотът в Нидерландия вече мина, а днес се гласува в Ирландия и Чехия. В събота ще бъдат отворени избирателните секции в Латвия, Малта, Словакия и Италия. Гласуването в Италия продължава в неделя. В неделя ще гласуват и останалите страни, като до тогава не се оповестяват резултати. 373 милиона души ще гласуват за 720 евродепутати.

 

Според нея крайнодесните партии много трудно ще си сътрудничат с останалите формации, особено от Източна Европа.

 

Чернева изтъкна, че предстоящите избори са преди всичко национални и това може би ще повиши активността на участие в евровота. Според статистиката 373 млн. души ще гласуват на изборите за Европарламент до неделя.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама