НОВИНИ


В Нормандия Байдън постави знак за равенство между Путин и Хитлер

8 2699 07.06.2024
В Нормандия Байдън постави знак за равенство между Путин и Хитлер
Джо Байдън

Джо Байдън сравни щурма на плажовете в Нормандия, довел до победата на съюзниците над нацистите в Европа, с кампанията за противопоставяне на руския президент Владимир Путин.


"Всеки морски пехотинец, който щурмуваше тези плажове, реши, че един страховит диктатор, който беше завладял цял континент, най-накрая е срещнал своя съперник. Благодарение на тях войната се обърна. Те се изправиха срещу агресията на Хитлер", заяви Байдън.



На върха на скалата, която рейнджърите на американската армия преодоляха преди 80 години в Деня "Д" - денят на десанта в Нормандия, президентът Джо Байдън сравни заплахите, които нацистка Германия е представлявала, с тези, пред които диктаторите и авторитаризмът са изправени днес, и призова американците да се противопоставят на изолационизма.

 

Речта на Байдън в Нормандия, втората му в рамките на няколко дни, имаше за цел да засили подкрепата за Украйна, която продължава да се отбранява срещу война на Русия и нейния президент Владимир Путин. Байдън заяви, че рейнджърите от армията, които са се сражавали в онзи ден, биха искали американците да защитават свободата, предаде "Ройтерс".

„Съмнява ли се някой, че те биха искали Америка да се изправи срещу агресията на Путин тук, в Европа, днес?“, попита той.

 

Байдън така и не спомена републиканския си съперник в президентските избори на 5 ноември Доналд Тръмп, но в речта си разкритикува изолационистките наклонности на бившия президент.


"Най-естественият инстинкт е да тръгнем да бъдем егоисти, да налагаме волята си на другите. Да завземем властта, никога да не се отказваме", каза Байдън в очевидна закачка към Тръмп.




Байдън призова американците да си спомнят за рейнджърите, чийто драматичен героизъм в Деня "Д" помогна за успеха.


„Когато се събираме тук днес, не е само за да почетем онези, които проявиха такава забележителна храброст в онзи ден, 6 юни 1944 г.“, каза Байдън. "Това е, за да чуем ехото на техните гласове. За да ги чуем. ... Те не искат от нас да изкачим тези скали. Те ни молят да останем верни на това, за което се бори Америка".


На 6 юни 1944 г. елитните рейнджъри се изкачват по 30-метрови скали над плажа Омаха под унищожителен артилерийски огън и изземват германски артилерийски установки, които биха могли да обстрелват американските войски, слизащи на брега на Омаха и близкия плаж Юта.


Байдън е в средата на петдневно пътуване до Франция - рядка визита в чужбина в годината на избори, в която той е изправен пред напрегната надпревара с Тръмп - републиканец, който заплашва да използва втория си четиригодишен мандат, за да наказва политическите си съперници, да депортира имигранти и да разклати глобалните съюзи.


Тръмп разкритикува разходите за подкрепа на Украйна след нахлуването на Русия, предложи по-високи мита като част от политиката „Америка на първо място“ и постави под въпрос десетилетния ангажимент на Америка към НАТО, като заяви, че европейските членове не плащат справедливия си дял.


В четвъртък Байдън отправи пламенен призив за защита на свободата и призова западните сили да подкрепят Украйна в борбата ѝ с Русия.


Годишнината от Деня "Д" на 6 юни и съпътстващите я събития са част от президентските задължения на Байдън, а не са проява от предизборната му кампания. Но те му дадоха възможност да се противопостави на Тръмп.


Байдън, който на 81 г. е най-възрастният, заемал този пост, се опита да опровергае опасенията за възрастта си, като се съсредоточи върху потенциалното въздействие, което 77-годишният Тръмп би могъл да окаже по време на втори мандат.





Демократът, заемащ поста, окачестви Тръмп, чиито поддръжници нахлуха в Капитолия, след като републиканецът отказа да приеме загубата си на изборите през 2020 г., като заплаха за американската демокрация.


Руският президент Путин заяви в сряда, че може да разположи конвенционални ракети на разстояние от Съединените щати и техните съюзници, ако те позволят на Украйна да нанесе удари по-дълбоко в Русия с далекобойни западни оръжия.


„Това ще засегне основните послания, които Байдън иска да подчертае по време на кампанията си за преизбиране, но също така има реален отзвук все още и в Европа“, каза Макс Бергман, директор на програмата „Европа, Русия и Евразия“ в Центъра за стратегически и международни изследвания.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама