НОВИНИ


ЦИК дава бонус, ако СИК попълни протокола си вярно

2 2538 07.06.2024
ЦИК дава бонус, ако СИК попълни протокола си вярно

„От ЦИК решихме на всеки член на секционна избирателна комисия (СИК) ще изплатим допълнително по 25 лева, ако протоколите бъдат попълнени вярно". Това заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева в „Интервюто в Новините на NOVA”.


"Призоваваме да не бързат, да попълнят черновите на протоколите. На нашата интернет страница са изнесени черновите на протоколите и могат да се упражнят”, каза тя.Тя увери, че всичко е под контрол за изборния ден. „Бюлетините са пристигнали в областните градове, в общинските администрации. Машините са тръгнали, ще има време да бъдат тествани. В чужбина са пристигнали и машините, и бюлетините”, каза Матева. 

 

Относно казуса с унищожаването на книжата от предишни избори, тя обясни, че вчера от ЦИК са изпратили второ писмо до кмета на София. Те са се срещнали със зам.-кмета и секретар на Столична община, сезирали са и министъра на вътрешните работи.

 

„Беше организирана охраната на помещенията, където се съхраняват неизползвани ролки с хартия за машинно гласуване. Решението ни е да бъдат унищожени след вота на 9 юни. Това не са изборни книжа и материали. Те нямат никакво отношение към обжалваните резултати от изборите”, обясни Матева.

 

Надяваме се да няма много замени в последния момент и членовете на Секционните избирателни комисии, които са минали обучение, да бъдат на изборите в неделя, обясни тя за подготовката на членовете на избирателните комисии.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама