НОВИНИ


Нашествие на тигрови комари преди Олимпиадата в Париж, доколко опасни са те?

1 2512 08.06.2024
Нашествие на тигрови комари преди Олимпиадата в Париж, доколко опасни са те?

Франция се готви за Олимпийските игри в Париж, а неканени гости вече пристигнаха във френската столица. Местните власти са разтревожени заради нашествие на тигрови комари. Те от своя страна разпространяват заболявания като треската от Денга.


Тигровият комар се настанява все по-комфортно във Франция, а присъствието му буди безпокойство месец и половина преди началото на Олимпийските игри. Кръвосмучещите насекоми са потенциални преносители на вируси като Денга треската, Чикунгуня и Зика.

 

Топлото време, влагата и големият брой посетители от цял свят, заради Олимпийските игри, влошават допълнително ситуацията не само в Париж, но и в цяла Франция.
Затова в страната започна кампания за наблюдение и улавяне на тигровите комари, които вече се срещат в 70 департамента.

 

Тигровите комари се заселват в Европа преди 40 години. Пристигат от далечна Азия чрез транспортирането на стоки. Първата им спирка е Италия, а от там постепенно се разпространяват на целия континент.  Глобалното затопляне се оказва бонус за тигровите комари и увеличава значително броя им, а днес Франция е една от най-засегнатите европейски страни.

 

„Тези комари са различни от онези, които ние имаме. Те имат способността да пренасят определени вируси, които до момента познаваме само от тропическите райони и много инцидентно в южна Европа. Това са треската Денга, която в 5 до 10% от случаите може да протече доста тежко - с тежка инвалидизация и дори смърт, а в останалите случаи преминава като заболяване с болки в стави, мускули и главоболие, много тежко гадене, повръщане, като нормална вирусна инфекция”, коментира в ефира на Нова ТВ

ръководителят на лаборатория в Берн, д-р Аспарух Илиев.

 

„За щастие имаме много нисък процент на заразяване на нашите комари, но тъй като тяхната популация расте много активно, а по време на Олимпийските игри във Франция, ще има много хора от много райони, рискът те да поемат кръв от заразени хора, и да разпространят нататък, се увеличава значително и френските власти абсолютно адекватно и открито предупреждават за този риск”, смята той.

 

По негови думи страхът на френските власти е, че е достатъчен един такъв комар, който да се размножи и популацията да нарасне до сто други, които да заразят сто или двеста души. „Това вече би било здравна катастрофа. В момента нямаме данни, че всички тигрови комари носят тези вируси. Освен това в Париж ще има много други нормални комарни популации, така че моят съвет е да няма страх”, твърди д-р Илиев.

 

В покрайнините на Париж, около националния стадион, където ще се проведат редица олимпийски събития, френските власти вече са инсталирали специален капан за улавяне и изследване на тигровите комари. „В случай, че има нещо притеснително. Всеки гост на Олимпийските игри трябва да е абсолютно спокоен - френската здравна система е една от най добрите в Европа - ще бъдете в добри ръце”, уверява той.

 

Д-р Аспарух Илиев съветва да се внимава за появата на неврологични симптоми. „Да речем тежко главоболие, дезориентация, нестабилност, кървене от венците. Това е характерно за тази треска, макар и рядко. Във всеки случай, всяко едно състояние на инфекция с висока температура, със сериозно неразположение, свързано с кървене - било то от нос, от устата, кръвоизливи по лигавиците на очите - всичко това следва да бъде за нас сигнал, особено когато има предупреждение, че може да има такъв проблем и веднага да се търси лекарска помощ”, добавя специалистът.

 

Той обяснява, че за момента няма данни комарите в Париж да са заразени с въпросните вируси. Но съветва поява на подобни сигнали, жителите на френската столица да покриват тялото си – дълги панталони и яке, както и избягване на спането на отворени прозорци, особено във вечерните часове, когато комарите стават по-активни.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама