НОВИНИ


48% от германците не се интересуват от евроизборите

1 2332 09.06.2024
48% от германците не се интересуват от евроизборите

Право на глас имат около 65 милиона души. До изборите са допуснати 35 партии. Германците ще изпратят в ЕП 96 от 720-те депутати. За тези мандати се борят 1413 души, като малко над една трета от тях са жени.


Според последните социологически проучвания около 48% от германците не се интересуват или се интересуват слабо от евроизборите. Въпреки това се очаква висока избирателна активност.

 

Една от причините - за първи път Германия разреши във вота да участват и 16-годишните. Изследвания показват, че голяма част от тях са политически активни. Усещат се както граждани на страната си, така и на Европа.

 

Християндемократическият съюз/Християнсоциалният съюз, който е опозиция на управляващата в Германия коалиция. Интригата в за 2-то място - за него ще се борят лявоцентристката Германската социалдемократическа партия и крайнодясната и популистка Алтернатива за Германия, която, въпреки намаляващата подкрепа, води пред социалдемократите, но в рамките на статистическата грешка. През последните седмици името на "Алтернатива за Германия" (Азг) беше замесено в редица скандали - водещият й кандидат Максимилиан Кра заяви, че не всички, носили униформи на СС са били военнопрестъпници. След това изказване, партията забрани публичните му изяви.

 

А Алтернатива за Германия беше изключена от групата в ЕП, към която принадлежеше. Беше задържан асистент на Кра по подозрение, че е шпионирал за Китай. Преди дни бяха извършени обиски в офиси на друг бивш асистент на Кра, този път заради подозрения за връзки с Русия.

 

Вторият в листата на Азг - Петр Бистрон сам прекъсна изявите по време на кампанията. Разследван е за пране на пари и подкуп.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама