НОВИНИ


Дъщерите на Путин и талибаните изгряха на „Руския Давос“, сериозни участници липсват

18 2868 09.06.2024
Дъщерите на Путин и талибаните изгряха на „Руския Давос“, сериозни участници липсват
Путин и "онези жени" - дъщерите му...

Дъщерите на Путин Мария Воронцова и Катерина Тихонова са „звездите“ на тазгодишния бизнес-форум в Санкт Петербург, наричан от правителствени кремълските медии „руския Давос“. Присъствието на гости тази година е изключително скромно, а от големите западни фирми, корпорации и политически елит не се забелязва никой.


Две жени привличат вниманието на присъстващите, но те не са обявени в официалната програма, макар всички да са наясно, че това са щерките на Владимир Путин. Това съобщава британският „Гардиън“.

 

„По-голямата дъщеря, 39-годишната Мария Воронцова, медик, специализиран в генетичните изследвания, председателства дискусия на форума по тема „Биоикономика“.

Същия ден сестра й, 37-годишната Катерина Тихонова, технологичен директор на голяма фирма и танцьорка на акробатичен рокендрол, говори пък за ролята на отбранителната индустрия в осигуряването на технологичния суверенитет на Русия.

 

Самоличността на дъщерите на Путин от брака му с бившата стюардеса от "Аерофлот", с която се разведе през 2013 г., никога не е потвърждавана официално. Твърди се, това се прави от съображения за сигурност, макар те да са разпознаваеми и медиите постоянно да пишат за тях. И двете са в списъка със санкции на Запада, след като започна кървавата война на Москва срещу Украйна.

Путин никога не ги е признавал публично, а пред репортери ги нарича "тези/онези жени".

Имената им също отсъстват от подробното родословно дърво на Путин, представено на участниците във форума. Дисплеят, държан на щанд, до който гостите могат да се снимат, проследява потомствената линия на президента до средата на 17-ти век, разкривайки скромния му произход от селско семейство.

 

Но нарастващите публични изяви на двете жени показват очевидна тенденция: децата на Путин и неговите съюзници вече заемат високи позиции в бизнеса и правителството, което предполага, че застаряващите им родители работят за осигуряване на сигурен преход във властта. Достатъчно е да се посочи, че Мария Воронцова и Катерина Тихонова са спечелили през 2022 г. общо 1,2 млрд рубли, а през 2023 г. – 2,8 млрд., което прави около 28 млн долара.

 

В Санкт Петербург е също и Ксения Шойгу, дъщеря на бившия министър на отбраната и настоящ секретар на Съвета за сигурност Сергей Шойгу, считан за близък другар на Путин. Ксения върти бизнес с обществени поръчки за армията, който възлиза на над 1 млрд долара, според експерти. На форума тя представлява федерацията по триатлон…

 

Роман Ротенберг, син на Борис Ротенберг, личен приятел на Путин от неговото детство и член на бизнес кръга „Кремъл“, представя пък… федерацията по хокей на лед.

В неотдавнашен доклад, озаглавен "Политбюро 2.0", асоциация с бившия Съветски съюз, политологът Евгений Минченко определи този процес като "възход на принцесата". Децата на представителите на политическия елит постигнаха дългоочакван напредък в кариерата", пише той.

 

Най-високопоставените гости тази година са президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва и боливийският президент Луис Арс. Присъства и делегация на талибаните от Афганистан, въпреки че организацията е официално уж е забранена в Русия. Каква е тяхната роля в "руския Давос" - остава пълна мистерия.

 

Особено място се отделя за рекламиране лекцията, която ще изнесе Александър Дугин, наричан „мозъка на Путин“. Очаква се той да развие своята теза за изчистване на руското общество от "ЛГБТ движението" и нуждата от унищожаване на украинците.

 

В продажба на конференцията са пуснати тениски с образа на Путин и приписвана на него фраза: "Ако една битка е неизбежна, нанеси първия удар".

 

Церемонията по закриването на форума ще се модерира от политолога Сергей Караганов, който наскоро заяви, че е време Украйна да бъде поразена с превантивен ядрен удар. Последен  на церемонията думата ще има Путин.

 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама