НОВИНИ


В редица държави изборите за Европейски парламент приключиха. Вижте къде!

0 2226 09.06.2024
В редица държави изборите за Европейски парламент приключиха. Вижте къде!
личен архив

Редица страни гласуват за евродепутати днес. Ето в кои държави към момента изборите за Европейски парламент са приключили. 


Австрия 

 

Изборите за Европейски парламент в Австрия приключиха точно в 17:00 ч. Първите прогнозни резултати, оповестени от обединените за целта медии - австрийско радио и телевизия ОРФ, австрийска информационна агенциа АПА и телевизионен канал ATВ – сочат изборна победа за Австрийската партия на свободата /АПС/.

Според прогнозата за АПС са дали гласа си 27 процента от избирателите, което е с 9,8 процента повече в сравнение с предишния евровот през 2019 г. Загуби търпи управляващата Австрийска народна партия с 23,5 процента, което е минус от 11,1 процента. След нея се нарежда Австрийската социалдемократическа партия, при която загубите са 0,9 процента. Гласували за социалдемократите днес според прогнозите са 23 процента. Партията на Зелените губи 3,6 процента и се надежда с 10,5 процента на четвърто място, следвана от НЕОС с 10,5 процента, плюс от 2,1 процента.

 

Ако това съотношение се запаси, АПС ще разполага с 6 депутати /плюс 3/, Народната партия/ с 5 /минус 2 мандата/, социалдемократите запазват 5 кресла, Зелените губят едно, а НЕОС печелят едно депутатски място.

 

Кипър Гласуването за Европейски парламент в Република Кипър във всички избирателни секции, включително и в чужбина, завърши. Това съобщиха от правителствената служба за медии и информация на своя сайт.

Вече е възможно да се публикуват резултати от екзитполове, които са извършени извън избирателните секции с цел прогнозиране на крайния изборен резултат.


Финалният етап на изборния процес започна с преброяването на гласовете в избирателните секции.

Съгласно Закона за избор на членове на Европейския парламент държавите членки не могат официално да обявят резултата от гласуването си до края на гласуването във всички държави членки. Предвид това, че в Италия вотът се провежда до 23:00 ч. (местно време), Кипър ще обяви резултати от евровота след това, съобщават от службата за медии и информация.

 

Припомня ме, че общо 12 партии и коалиции претендират за шест места в европарламента и издигнаха 63 кандидати, сред които двама независими.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама