НОВИНИ


Първан Симеонов: България е на самия ръб на криза на демокрацията

3 2278 09.06.2024
Първан Симеонов: България е на самия ръб на криза на демокрацията
скрийншот

Българите искат промяна. За да не отидат да гласуват при това меню, значи чакат ново. Така коментира изборните резултати социологът Първан Симеонов от “Галъп Интернешънъл”.


“В България има опасен вакуум за самата демокрация. Хората започнаха да се крият как са гласували, видя се, че започват да гласуват за малки протестни опции. България е на самия ръб на криза на демокрацията”, предупреди той. 

 

И посъветва политиците да не се концентрират върху математиката, а да съсредоточат вниманието си върху обществената легитимност на евентуално правителство. 
"Приятели се шегуваха с мен, че аз съм вкарал партия “Величие”. В последните месеци всеки ме пита за полковник Марков, накрая се видя в данните и ние го показахме. Всички ние го виждаме в YouTube и на терен. Това е протест срещу срещу мейнстрийма”, коментира Симеонов. 

 

“Данните и резултатите са много близки, важно е да изчакаме паралелното преброяване. Възможна е трудна коалиция, ако има такава, но това “ако” започна да съществува много често в политическия ни пейзаж. С две партии ще бъде много трудно, с три няма да е много лесно. Данните са червена лампа към политическите партии. Проатлантическото мнозинство се запазва в рамките на следващото Народно събрание. Това не означава задължително, че ще имаме нова сглобка, но със сигурност ще има сериозни разговори в това отношение. Тези резултати, това “Величие”, което се появи на терена, всъщност е показателно, че има ниша за нов голям политически субект”, коментира социологът от “Тренд “ Евелина Славкова. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама