НОВИНИ


Анализатори за политическото бъдеще на България

3 2398 10.06.2024
Анализатори за политическото бъдеще на България
Анализатори

Какво е политическото бъдеще на България и има ли шанс за редовно правителство? Това коментираха в студиото на „Здравей, България” политолозите Ружа Смилова, Асен Агов, Цветанка Андреева и журналистът Пепи Димитрова, пиар експертът Георги Харизанов.


„При още по-фрагментиран парламент и при по-малък брой мандати за евроатлантическото досегашно мнозинство формирането на кабинет ще бъде още по-трудно от предния път. Новините не са добри. Възможният вариант и дълг на първата политическа сила, която видимо води с много, е да формира кабинет. Това може да стане с подкрепа на ДПС. Може да се опитат да формират правителство на малцинството или ако евентуално национално отговорната ИТН се съгласи”, смята Ружа Смилова.

 

„Изглежда, че на изборите се явиха ядрата на ядрата. Преброяването показва лоши резултати за всички, партиите отстъпват, нямаше кампания. Снощи празните партийни централи бяха отвратителна гледка. Не се прави така, не се разговаря така с избирателите. Формулата е ГЕРБ + някой. Очаквам трудни преговори и отново предсрочни избори”, твърди Харизанов.

 

„До момента, до който не приключи преброяването, не знаем дали сметките ще излязат”, каза Димитрова.


„Тези избори бяха напълно излишни. Имаше работещо правителство, посока за него, авторитетен министър-председател и негов заместник в лицето на Мария Габриел. Не може да говорим за политически сили, а за политически слабости. Предизвиканата от Борисов криза в миналия парламент очевидно има една цел – да увеличи силата си. Това не се случи. Ще има предсрочни избори през есента”, поясни Агов.

 

„Имаме категоричен първи, имаме ерозия при ПП. Те загубиха лидерството в политическата реалност, но все още не са загубили енергията си за реформи. Ако има нови избори, ще бъде още по-трудно да се формира кабинет”, обясни Андреева.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама