НОВИНИ


90 държави и организации ще участват в срещата на високо равнище, домакинствана от Швейцария

1 2281 10.06.2024
90 държави и организации ще участват в срещата на високо равнище, домакинствана от Швейцария
Pixabay

Общо деветдесет държави и организации ще се включат в срещата на високо равнище, която ще се проведе в Швейцария от 15 до 16 юни и ще има за цел да проправи път към мира в Украйна. За това информира швейцарското правителство, цитирано от Ройтерс.


Русия не е поканена на мирната конференция за Украйна, но в изявление на правителството се посочва, че срещата ще има за цел "съвместно да определи пътна карта" за това как да се включат както Москва, така и Киев в бъдещия мирен процес.

 

През януари Швейцария прие да бъде домакин на срещата на върха по молба на украинския държавен глава Володимир Зеленски и положи усилия да събере подкрепа сред държавите, които имат по-добри отношения с Москва, отколкото водещите водещите западни сили.Русия категорично отхвърли срещата на върха като "загуба на време". Швейцарските власти твърдят, че Москва не е била поканена да участва, тъй като е показала, че няма интерес към подобна среща. Самата Швейцария обаче подчертава, че Русия трябва да бъде част от мирния процес.

 

Отсъствието на Русия на предстоящото събитие стимулира мощни съюзници на Москва като Китай да заявят, че няма смисъл от мирни преговори, ако в тях не участват и Русия, и Украйна. Това намали очакванията за какъвто и да е било голям пробив по време на преговорите, посочва агенцията.

 


Предвижда се по време на срещата на върха да бъдат обсъдени въпроси от широк международен интерес, като необходимостта от ядрена и продоволствена сигурност, свободата на корабоплаването, както и хуманитарните въпроси, в това число и военнопленниците.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама