НОВИНИ


Зеленски: От днес руското знаме в село Риживка в Сумска област е унищожено и там няма окупатори

1 2439 10.06.2024
Зеленски: От днес руското знаме в село Риживка в Сумска област е унищожено и там няма окупатори
Украинският държавен глава Володимир Зеленски БГНЕС

Украинският държавен глава Володимир Зеленски отхвърли руските твърдения, че Русия е завзела село Риживка в Сумска област, съобщи ДПА.


„От тази сутрин руското знаме в село Риживка е унищожено и там не присъстват окупатори“, написа Зеленски в приложението „Телеграм“.

 

Предполагаемото завладяване на селото е част от руска пропагандна кампания, категоричен бе украинският лидер.

 

Снощи лидерът на полу-автономната република Чечня Рамзан Кадиров заяви, че специални части са поели контрол върху село Риживка в Сумска област и са нанесли значителни загуби на украинските сили.



Чеченският лидер посочи, че подразделението "Ахмат-Чечения“ е било начело на руските войски, които са поели контрола над Риживка в Сумска област.

 

Днес обаче Юрий Зарко, местен служител в Суми, отрече присъствието на руски войски в Риживка в коментар за украинската медия "Суспилне“.

 

Андрий Коваленко, ръководител на украинския правителствен Център за противодействие на дезинформацията, отбеляза в Телеграм, че руските сили са се опитали да тестват отбраната на Украйна на фронта в Риживка. Украинските сили контролират ситуацията, но заплахата от руски действия в граничния район остава, уточни той.



Военните наблюдатели също обявиха съмненията си относно твърденията на Кадиров, въпреки че от седмици се спекулира, че руските сили искат да отворят нов фронт ми Суми.

 

През последните седмици украинските сили алармираха за струпване на руски сили около Сумска област в подготовка за военни действия. Сериозен руски натиск в северния регион би разконцентрирал украинските войски и би открил нов фронт във войната.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама