НОВИНИ


Шест ключови въпроса около Евро 2024

0 2415 10.06.2024
Шест ключови въпроса около Евро 2024
БГНЕС

С всеки изминал ден началото на Евро 2024 наближава и вълнението във футболните фенове набъбва все повече и повече. Официалният сайт на УЕФА подбира шест от най-интересните въпроси около предстоящото първенство в Германия.  


Ще видим ли нов победител?


Десет различни отбора са ставали шампиони на Европа. Любопитното е, че на световно първенство са триумфирали едва осем тима, въпреки че са се провели 22 Мондиала, докато в 16 издания на европейското победителите са 10. Рекордьори с по три трофея са Германия и Испания, а последният дебютен победител бе Португалия на Евро 2016 във Франция. Титлата са вдигали още Франция, Италия, СССР, Чехословакия, Дания, Нидерландия и Гърция.




Сега фаворит на букмейкърите е тим, който никога не е ставал европейски шампион – Англия. Селекцията на Гарет Саутгейт е пълна с изключително силни футболисти, а на последното европейско първенство „Трите лъва" бяха близо до трофея, но загубиха финала срещу Италия след изпълнение на дузпи.
Според експертите Белгия, Хърватия и Турция също имат своите шансове, а в Германия ще играят още 11 тима, които никога не са триумфирали на европейско.
 
Ще продължи Кристиано Роналдо да чупи рекорди?


Звездата на Португалия Кристиано Роналдо вече държи няколко престижни рекорда, свързани с финалите на европейски първенства. Той е участвал в най-много турнири – 5, има най-много мачове на финали – 25, и е реализирал най-много голове – 14.


39-годишният Роналдо може да запише още рекордни постижения в Германия. Например, той може да измести австриеца Ивица Вастич като най-възрастен футболист, вкарал гол на европейско първенство. Роналдо има шанс и да стане голмайстор на европейски финали за трети път в кариерата си, което също ще е рекордно постижение.


Със сигурност отново ще си заслужава Роналдо да бъде внимателно следен.
 
Как ще се представи дебютантът Грузия?


Бурни празненства заляха улиците на Тбилиси, след като Грузия се класира за финалите на голям форум за първи път в историята си. Това се случи след победа над Гърция след изпълнение на дузпи във финалния плейоф тази пролет. Грузия е единственият дебютант на Евро 2024 и със сигурност ще се наслади на тази възможност.


Жребият не бе благосклонен към грузинците и те попаднаха в трудна група с тимовете на Португалия, Чехия и Турция, но дебютантите искат да постигнат нещо повече от достойно представяне. „Едно е сигурно – няма да се предадем срещу нито един съперник и ще дадем всичко от себе си", коментира селекционерът Вили Саньол.


Големите надежди на Грузия лежат върху раменете на звездата на Наполи Квича Кварацхелия, наричан от неаполитанските фенове „Кварадона".
 
Чия звезда ще изгрее по време на Евро 2024?


Големите турнири винаги предлагат възможност на някой талантлив млад футболист да покаже, че той е новата звезда във футбола. На Евро 2020 за млад играч на турнира бе определен испанецът Педри, а на Евро 2016 призът грабна Ренато Санчес от Португалия.


На Евро 2024 ще видим редица таланти, които все още са в тийнейджърска възраст. Халфът на Франция Уорън Заир-Емери, нападателят на Испания Ламин Ямал, офанзивния халф на Турция Арда Гюлер и други ще имат шанс да блеснат, но кой от тях ще се възползва от този шанс? Скоро ще разберем.
 
Може ли Германия да се възползва от домакинското си предимство?


В предишните 16 издания на европейското първенство домакинът е печелил трофея едва три пъти – Испания през 1964, Италия през 1968 и Франция през 1984. 40 години след последния такъв случай Германия ще се опита да се присъедини към тези тимове и да стигне до рекордна четвърта титла.
В други три случая домакинът стига до финала, но го губи – Португалия през 2004, Франция през 2016 и Англия през 2021.




Десет града в Германия ще посрещнат мачове от европейското първенство, като любопитното е, че три от стадионите са на тимове от Втора бундеслига, а още един на отбор, който наскоро изпадна от Бундеслигата.
Селекционерът Юлиан Нагелсман и неговите възпитаници ще разчитат на пламенната подкрепа на немските фенове, за да стигнат до мечтания трофей.
 
Кой треньор, блестял на европейско първенство като футболист, ще се представи най-впечатляващо?
Цяло ново поколение треньори ще покаже своите качества на Евро 2024. Любопитно е, че част от тях вече са оставили своето име в историята на футбола с представянето си като футболисти на минали европейски първенства.


Вили Саньол, селекционер на Грузия, игра за Франция на Евро 2004 и Евро 2008. Винченцо Монтела преживя болезнена загуба с Италия във финала на Евро 2000 срещу Франция, но сега може да се реваншира с Турция. Мурат Якин представяше Швейцария на Евро 2004, а сега ще води родината си на Евро 2024. Драган „Пикси" Стойкович (Сърбия), Гарет Саутгейт (Англия), Роналд Куман (Нидерландия) и Дидие Дешан (Франция) също са играли на европейско първенство, като последните двама са печелили титлата като футболисти. ѝ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама