НОВИНИ


Проф. Георги Фотев: Тази предизборна кампания беше потресаваща и отвратителна. Смисълът й бе да няма кампания

1 2281 11.06.2024
Проф. Георги Фотев: Тази предизборна кампания беше потресаваща и отвратителна. Смисълът й бе да няма кампания
Социологът проф. Георги Фотев БГНЕС

"Тази предизборна кампания беше потресаваща и отвратителна. Нейният смисъл беше да няма кампания". Това мнение изрази пред БНР проф. Георги Фотев, социолог и бивш министър на науката и образованието.


"Първите измервания се задържаха до края. Нямаше никакви сериозни дебати върху големите проблеми на българското общество, което е част от ЕС. Изборите в демократичното общество имат за задача да развиват демократичната и политическа култура", отбеляза специалистът.

 

По думите му в света стават безпрецедентни исторически промени."Става все по-непрозрачен – и жизненият, и социалният. Тези въпроси трябва излязат в публичния форум. Възниква необходимост от защита на самата демокрация. Ще трябва да погледнем към себе си. Ако някъде стават неща, които са негативни, да оставим другите да се оправят", изтъкна той.

 

Проф. Фотев обясни защо у нас нямаше публичен дебат по важните теми."Липсата на такъв дебат е свързана със състоянието на националните медии. Журналистическата професия става още по-трудна. Говорим за това, което доминира. Има едни хора, които се явяват не като анализатори, а като пропагандатори. Предварително знаем какво ще кажат", каза още експертът.

 

Според него законът за участие в изборите е абсолютно безобразен.

 

"Първата грижа трябва  да е запазване и развиване на същността на демокрацията. Имаше безброй абсолютно случайни участници. Бих препоръчал да се направи правилник за пресичане на безобразния език в парламента. Парламентът и националните медии не са бардак. Това няма нищо общо със свободата на словото", алармира социологът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама