НОВИНИ


Божидар Божанов от ПП-ДБ е рекордьорът по преференции

1 2364 11.06.2024
Божидар Божанов от ПП-ДБ е рекордьорът по преференции
Божидар Божанов

За разлика от предсрочните парламентарни избори на 2 април преференциалният вот на 9 юни в много по-малка степен размести листите на част от политическите сили, влизащи в състава на 50-ия парламент. В 13 от 31 многомандатни избирателни района гласовете за кандидатите не са били достатъчни, за да се задейства преференцията.


Все пак най-много преференции обичайно са реализирани в листите на "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ. Отделни случаи се наблюдават при БСП и ДПС, а в листите на "Възраждане", "Има такъв народ" и "Величие" няма размествания заради личен вот, показват изчисления на "Дневник" на база на данните на Централната избирателна комисия.


Кандидат-депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Божидар Божанов е първенецът на тези избори по преференции. Той е събрал 7496 гласа, а с резултат от 6836 гласа на второ място е Стефан Апостолов, който е кандидат-депутат на ГЕРБ, бивш футболен съдия и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов. Издателят Манол Пейков и предприемачът Елисавета Белобрадова, благодарение на личната си популярност, преминават напред в листите на обединението "Продължаваме промяната - Демократична България".

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама