АРТ ДЖУНГЛА


Дискусия за свободата на словото уплаши властта

16 6388 10.12.2010
Дискусия за свободата на словото уплаши властта

Нито един представител на управляващите не уважи дискусията под надслов „Свобода на мисълта, съвестта и медиите”, която се състоя днес в „Червената къща” в навечерието на връчването от ЕП на наградата „Сахаров” за свободата на мисълта.



Срещата бе организирана от Информационното бюро на Европейския парламент в България в партньорство с Организацията на медиите в Югоизточна Европа. В дебата участие взеха 8 журналисти от 5 държави – Виолета Станичич, Анна Заркова, Вукашин Обрадович, Бесар Ликмета, Лидия Павлова, Вилдана Селимбегович, Душан Милюш и Огнян Стефанов. На събитието присъстваха и много посланици, сред които на Белгия, Финландия, Австрия, Словакия и Хърватска, както и евродепутатите Кристиян Вигенин, Станимир Илчев и Мария Неделчева.

„Свобода на словото у нас има. Това е едно от малкото завоевания у нас”, заяви в началото на разговора Анна Заркова. Според нея въпросът е как ще бъде използвана тази свобода. Тя разкритикува главните редактори на медиите у нас, че не поощряват достатъчно разследващите журналисти, които взимат хонорари колкото останалите си колеги, които в някои случаи спят. Острото перо на „Труд” допълни, че днес повечето репортери изпълняват функцията „стойка на микрофон” като по този начин обиждат останалите в гилдията. „Политици и служби използват тези хора като пощенски кутии, които оповестяват лъжи, за да разместят политическите и подземните пластове”, каза още журналистката. По думите й сегашната власт е точно толкова себична, колкото и миналата. „Държавата е такава, каквато е и журналистиката”, заключи Заркова.

Главният редактор на вестник „Новине Вранске” Вукашин Обрадович разказа за десетките убийства на журналисти в Сърбия. Самият той на два пъти е получавал заплахи за живота си заради разкрития, които е направил около педофилите в сръбската църква.



Лидия Павлова от в. „Струма” представи пред посланици и колеги част от данните, които има за скандалните Братя Галеви в Дупница. Тя не пропусна да отбележи, че е получавала многократни заплахи за живота си, както и имуществени щети, които най-вероятно са й причинени заради разследванията, които прави в т. нар. Галевград.

Един от най-актуалните случаи бе този на албанския журналист Бесар Ликмета. Той успява да разкрие пред обществеността, че албански министър има фалшива диплома. Заради това на една пресконференция е нападнат от изобличения министър.

В края на дискусията се включи зам.-председател на една от многобройните комунистически партии у нас. Той изрази остро несъгласието си с наградата „Сахаров”, на името на изобретателя на водородната бомба. Мъжът, който се движеше с чанта, апликирана с Че Гевара, поиска да се основе приза „Карл Маркс” и да бъде раздаван на журналисти, които изповядват свободното слово.

Frognews.bg

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама