НОВИНИ


Столтенберг и Орбан се договориха - Унгария няма да блокира помощта за Украйна

8 2717 12.06.2024
Столтенберг и Орбан се договориха - Унгария няма да блокира помощта за Украйна
Йенс Столтенберг и Виктор Орбан

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг и унгарският премиер Виктор Орбан се договориха, че Будапеща „няма да блокира“ натовска помощ за Украйна, предаде АФП.


„Това, за което се договорихме с министър-председателя днес, е, че Унгария няма да блокира други съюзници да договорят ангажимент за финансова подкрепа за Украйна и водеща роля на НАТО в координирането на подкрепата за Украйна“, заяви Столтенберг по време на посещението си в унгарската столица. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посети Будапеща, за да се срещне с унгарския министър-председател Виктор Орбан. „Това е част от моята задача като генерален секретар ... да се срещам с лидерите на страните от НАТО и да гарантирам, че сме в състояние да постигнем съгласие“, обясни Столтенберг в изказване пред вратата на срещата на върха „Букурещ 9“ (Б9) в Рига.

 

„Очаквам с нетърпение да отида в Будапеща, за да седнем и да обсъдим дневния ред за срещата на върха на НАТО (във Вашингтон), който включва подкрепа за Украйна, а също и как да засилим допълнително нашето възпиране и отбрана“, добави той.

 

Столтенберг, който е на обиколка сред членовете на НАТО, се опитва да изработи план, който да бъде обявен на срещата на върха във Вашингтон следващия месец, за да може НАТО да играе по-голяма роля в координирането на доставките на оръжия и обучението на силите на Киев.

 

Унгария се противопостави, твърдейки, че това може да въвлече алианса във войната с Русия. Тя вече отказа да доставя оръжие на Украйна.Служители на НАТО и дипломати твърдят, че на Будапеща - една от най-приятелските на Москва страни от НАТО - се предлага „опция за отказ“, която би означавала, че от Унгария няма да се изисква да участва по какъвто и да е начин.

 

Унгария вероятно ще остане и встрани от усилията на Столтенберг да накара членовете на НАТО да се ангажират да продължат да доставят на Украйна подкрепа на стойност поне 40 млрд. евро (43 млрд. долара) годишно, колкото и дълго да е необходимо.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама