НОВИНИ


Георги Ангелов: Очаква се повишаване на покупателната способност

3 2394 13.06.2024
Георги Ангелов: Очаква се повишаване на покупателната способност
Георги Ангелов

 „Ниските заплати доведоха до спад на раждаемостта и ръст на миграцията. Сега заплатите започнаха да растат с по-добри темпове”. Това каза Георги Ангелов, старши икономист, “Отворено общество” в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS.


 „Много добре си спомняме как преди 20-30 години в България икономическата разруха и ниските заплати доведоха до спад на раждаемостта и ръст на миграцията”, обясни Ангелов.

 

„Сега заплатите започнаха да растат с по-добри темпове, дори задминаха инфлацията”, добави той. По думите му през последното тримесечие се случва „наваксване на последните две години”.Според Ангелов други фактори също оказват влияние:

 

„Социалната инфраструктура не е подобрена, но дефицитът на кадри също ще накара бизнеса да вдигне заплатите”, отбеляза икономистът. „Тази година се очаква реално повишаване на покупателната способност, което също ще помогне и на демографията”, каза още той.

 

„За да има деца, трябва да има ясли, детски градини и педиатри”, заяви Ангелов. Той също отбеляза, че политическата стабилност е ключова за обръщането на негативната демографската тенденция.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама