НОВИНИ


60% от украинците са убедени, че крайната цел на Русия е геноцид или унищожаване на украинската нация

11 2382 13.06.2024
60% от украинците са убедени, че крайната цел на Русия е геноцид или унищожаване на украинската нация
БГНЕС

Мнозинството украинци (60%) са убедени, че крайната цел на Русия по отношение на Украйна е геноцид или унищожаване на украинската нация. Това става ясно от резултатите от проучване на Киевския международен институт по социология, информира изданието "Украинска правда“.


"По-голямата част от украинците - 60% - вярват, че Русия се стреми да унищожи украинската нация (34%) или дори да извърши физически геноцид на мнозинството от населението (26%), а други шест процента от украинците вярват, че Русия иска да подчини всички територии, макар и да им остави известна културна автономия в рамките на пределите й“, изтъкват социолозите.

 

12% от украинците са на мнение, че Русия се стреми да смени властта и да създаде марионетна държава, която да се подчинява на Москва във всяко едно отношение.Едва седем на сто от участвалите в анкетата твърдят, че Москва се стреми да задържи вече окупираните райони и всъщност не предявява претенции към всички или към по-голямата част от териториите на Украйна“.

 

Посочва се, че един от вариантите за отговор е формулиран така, че да е близък до руската пропаганда, а именно извършване на "денацификация“ и демилитаризация на Украйна, без да се накърнява независимостта й.Този вариант на отговор е избран от пет на сто от анкетираните.

 

Проучването е проведено в периода 16-22 май 2024 година чрез телефонни интервюта въз основа на произволна извадка от мобилни телефонни номера. В него са участвали 1067 респонденти на възраст над 18 години, живеещи във всички региони на територията, контролирана от правителството на Украйна.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама