НОВИНИ


Хутите удариха с ракети товарен кораб, притежаван от Украйна и управляван от Полша

2 2531 14.06.2024
Хутите удариха с ракети товарен кораб, притежаван от Украйна и управляван от Полша

Йеменските бунтовници хути изстреляха две противокорабни крилати ракети и удариха търговски кораб в четвъртък в Аденския залив край Йемен, като го подпалиха и раниха тежко един цивилен моряк, съобщиха властите.


Корабът M/V Verbena все още е в пламъци и морякът е откаран с американски хеликоптер, базиран на американския кораб USS Philippine Sea, до друг близък кораб за медицинска помощ, съобщи Централното командване на въоръжените сили на САЩ.



В изявление на Централното командване се казва, че Verbena е плаващ под флага на Палау, притежаван от Украйна и управляван от Полша кораб за насипни товари, който е акостирал в Малайзия и е бил на път за Италия, превозвайки дървен материал. "M/V Verbena съобщи за повреда и последвали пожари на борда. Екипажът продължава да се бори с пожара", се казва в изявлението.

 

Нападението е последното подобно нападение в кампанията на хутите във връзка с войната между Израел и Хамас.

 

По-рано в четвъртък центърът за морски търговски операции на британската армия съобщи, че корабът е бил нападнат и се е запалил. А частната охранителна фирма "Амбрей" съобщи, че търговски кораб е подал сигнал за бедствие по радиото, като е заявил, че е бил поразен от ракета.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама