НОВИНИ


СГС не даде ход на делото срещу Васил Божков

1 2774 14.06.2024
СГС не даде ход на делото срещу Васил Божков
Васил Божков БГНЕС

Софийският градски съд не даде ход на делото срещу Васил Божков. Днес трябваше да се проведе първо заседание, разпоредително, по делото срещу бизнесмена, по което е подсъдим по разследване за организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления. 


Причината за отлагането е това, че съдът не е разпоредил призоваването на пострадалите страни за днешното заседание. Делото бе отложено за 5 юли от 11:30 часа, предаде БТА.Васил Божков е предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от Държавна комисия по хазарта (ДКХ), които са допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева, като са събирани много по-ниски такси. 

 

На съд са предадени десет лица. Васил Божков, като организатор и ръководител на групата, а останалите девет - като участници в нея. Това са  Тодор Марков, Пламен Георгиев, Огнемир Митев, Йоана Чолакова, Елена Динева, Борис Бекяров, Александър Тумпаров, Георги Попов и Александър Георгиев.

 

Прокурор Ангел Кънев обясни пред медиите, че съдебният състав е пропуснал да призове свидетелите Найденови, по обвиненията по чл. 213а и чл. 214 (б.р. за принуда) те са основни свидетели. Той обясни още, че Министерство на финансите е депозирало по делото граждански иск, който трябва да бъде обсъден от съда и страните дали да бъде приет. Искът е относно причинени вреди на държавата, стойността му е обвързана с щетите, които, според прокуратурата, са причинени на бюджета.Кънев посочи че свидетелите по делото са над 200, но ще има такива, които ще бъдат заличени, а и защитата на подсъдимите се очаква да направи искане за евентуалното не разпитване на някои от тях. Прокурор Кънев допусна, че делото може да приключи в разумен срок, около година и половина.

 

Васил Божков коментира след заседанието, че няма извършено престъпление и че иска делото да върви бързо, като от многото свидетели могат да се разпитат само около 15, които са съществени. 

 

"Интересът на прокуратурата е да ме държат в това състояние, интересът на тези, които ръководят прокуратурата, защото съм заплаха за тях", коментира Васил Божков.Божков призова извънпарламентарните сили да се обеднят, ако „искаме да променим нещо“. По думите му едно правителство на ГЕРБ с ДПС означава ГЕРБ да се самоубие. ДПС винаги ги е подкрепяло, но винаги неофициално, коментира той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама