НОВИНИ


Конституционалистът Орлин Колев: Президентът следва да започне консултации, щом се формират парламентарните групи

1 2387 14.06.2024
Конституционалистът Орлин Колев: Президентът следва да започне консултации, щом се формират парламентарните групи
Орлин Колев, експерт и преподавател по конституционно право Стопкадър: NOVA NEWS

"Президентът има един месец от деня на изборите да свика Народното събрание. Дори ако той по някаква причина не успее, парламентът може да се самосвика по инициатива на 1/5 от депутатите - 48."


Това обясни Орлин Колев, експерт и преподавател по конституционно право, в ефира на NOVA NEWS.

 

По думите му не се очаква Радев да не изпълни конституционните си задължения."Свикването на парламент и сформирането на правителство са отделни дела. В момента сме в правомощията на 49-ия парламент, нищо не му пречи да приема актове дори и сега. Имаме три опита за формиране на кабинет, няма срок за започване на консултациите. Кандидат-премиерът, получил мандат от президента, разполага със седмица да представи своя кабинет. Ако не представи свой проект или не получи одобрение от парламента, мандатът би бил неуспешен. От друга страна, ако е успешен, тогава с две решения се гласуват премиер и състав на кабинет", коментира специалистът.

 

Колев бе категоричен, че президентът следва да започне консултации веднага щом се формират парламентарните групи."Щом народните представители положат клетва, се конституира парламент, в същия ден е предвидено да се изберат председател и заместниците му. При сформиране на парламентарните групи се полагат основи за връчване на мандат. Ако връчените първи два са неуспешни, третият се връчва на партия, не на човек. В седемдневен срок той трябва да реши коя е тя, а после няма срок, в който тя да представи проект. Към момента президентът не разполага с правомощия да разпусне парламента", отбеляза още експертът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама