НОВИНИ


Проучване: Партията на Найджъл Фараж за първи път изпревари консерваторите на министър-председателя Сунак

3 2441 14.06.2024
Проучване: Партията на Найджъл Фараж за първи път изпревари консерваторите на министър-председателя Сунак
Найджъл Фараж БГНЕС

Партията "Да реформираме Обединеното кралство" на Найджъл Фараж за първи път изпревари консерваторите на министър-председателя Риши Сунак. Това става ясно от публикувано днес социологическо проучване преди предстоящите избори във Великобритания на 4 юли, цитирано от Ройтерс.


Изследването, проведено от центъра за обществени и политически изследвания "ЮГав" (YouGov) по поръчка на в. "Таймс", демонстрира, че крайнодясната партия "Да реформираме Обединеното кралство" получава 19 процента от намеренията за гласуване на респондентите - ръст спрямо 17-те процента при предходно проучване, а Консервативната партия остава без промяна с 18 на сто от гласовете. Опозиционната Лейбъристка партия е начело с 37 процента подкрепа.

 

Допитването е било проведено сред 2211 души между 12 и 13 юни, след като при представянето на програмата на партията си за предстоящия вот Сунак се зарече да редуцира данъците за работещите хора с 17 милиарда британски лири (21,7 милиарда долара).



Рейтингът на "Да реформираме Обединеното кралство" нарасна, след като Фараж, популярен най-вече с успешната си кампания за излизането на Великобритания от Европейския съюз (Брекзит), коментира, че се завръща в политиката, поемайки ръководството на партията и кандидатирайки се за депутат.

 

Малка дясна партия, създадена през 2018 г. като Партията на Брекзит, "Да реформираме Обединеното Кралство" подкрепя популистки каузи като по-строги имиграционни закони, посочва Ройтерс.

 

"Мисля, че на хората им е писнало от торите (консерваторите), но не и от консерватизма. Така че те преминават към друга консервативна партия", отбеляза депутат от торите, който пожела да не бъде назоваван, след като бе запитан дали тенденцията в електоралните нагласи ще се запази.



Предизборната кампания на Сунак бе обхваната от остри критики, след като британският премиер напусна възпоменателните събития по случай Деня на десанта, които бяха отбелязани в Нормандия на 6 юни, по-рано от останалите световни лидери.

 

Партията на Фараж обаче изостава значително от консерваторите според редица други социологически проучвания.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама