НОВИНИ


България дава още оръжие на Украйна

7 2596 14.06.2024
България дава още оръжие на Украйна
Служебният военен министър Атанас Запрянов БГНЕС

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов информира, че България ще предостави още излишно военно оборудване на Украйна. Той говори пред български журналисти в централата на НАТО в Брюксел, където участва в двудневно заседание на своите колеги.


В понеделник ще утвърдя предложение на началника на отбраната за излишни въоръжение и техника, които ще бъдат на разположение за помощ за Украйна, без това да нарушава окомплектоването на нашите въоръжени сили в мирно време, или за военновременните формирования, изтъкна той. България има решение на Народното събрание, служебното правителство работи за следващ пакет от реална помощ за Украйна. Имаме яснота какво допълнително може да допринесем, допълни Запрянов.

 


Продължаваме да помагаме с излишни за Българската армия въоръжение и техника. За боеприпасите имаме намерение да следваме логиката на замяна и по този начин да опресняваме своите запаси. Нашата индустрия работи на пълни обороти, особено производителите на боеприпаси. Увеличаваме смените на работа, нашата военна индустрия извършва търговска дейност и с други страни, не само за Украйна, подчерта военният министър.

 

Той уточни, че помощта за Украйна никога не е била задължителна, тя е суверенно право на всяка държава. По думите му много от страните в НАТО подкрепят присъединяването на Украйна към алианса. НАТО няма никакво намерение да се намесва с войски в Украйна, не иска да ескалира този конфликт, а справедлив мир, това означава Украйна да си защити територията. Декларацията да спрем помощта реално е подарък за (руския президент Владимир) Путин, каза още Запрянов.На въпрос как нашата страна обмисля да ограничи възможностите за дейност на руските агенти, министърът на отбраната коментира, че "тази тема не е актуална". Във връзка с темата за ограничение на дипломатите някои страни имат обвинения и съмнения за саботажна и шпионска дейност - тези, които са под прикритие на дипломати, а извършват друга дейност, да бъдат ограничени, посочи той. Имаме служби, които се занимават с това. Ако те констатират, по тяхно предложение може да се предприемат всякакви мерки. България предприе мерки и изгони руски дипломати за дейност, несъвместима със статута им, отбеляза Запрянов по повод решения от последните години.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама