НОВИНИ


Вижте пълният текст на проектокомюникето на „мирната конференция“ за Украйна

3 3124 16.06.2024
Вижте пълният текст на проектокомюникето на „мирната конференция“ за Украйна
Швейцария

Публикуван е пълният текст на проектокомюникето на „мирната конференция“ за Украйна. Reuters се запозна с подготвения в събота проект на заключителен документ от швейцарската „среща на върха“ и предоставя пълния му текст. На втория ден участниците в конференцията планират да постигнат консенсус относно оценката на действията на Русия в Украйна.


На втория ден от срещата на върха в Швейцария западните сили и други страни по света планират да постигнат консенсус, за да осъдят навлизането на руски войски в Украйна и да подчертаят загрижеността си относно човешките жертви на конфликта.

 

По-долу е пълният текст на проектокомюникето, подготвено за така наречената мирна среща на върха за Украйна, която се провежда в Централна Швейцария на 15-16 юни. Ройтерс го прегледа в събота.

 

„Конфликтът между Руската федерация и Украйна продължава да причинява широко разпространено човешко страдание и унищожение, рискове и кризи с глобални последици за целия свят. Събираме се в Швейцария на 15-16 юни 2024 г., за да засилим диалога на високо ниво относно начините за постигане всеобхватен, справедлив и траен мир за Украйна Потвърдихме резолюциите A/RES/ES-11/1 и A/RES/ES-11/6, приети от Общото събрание на ООН, и подчертахме нашия ангажимент за спазване на международното право, включително.

 

Харта на Обединените нации.

 

Тази среща се основава на предишни дискусии, които се основаваха на украинската мирна формула и други мирни предложения, които са в съответствие с международното право, включително Хартата на ООН.

 

Ние високо ценим гостоприемството и инициативата на Швейцария да бъде домакин на срещата на високо равнище като израз на силния й ангажимент за укрепване на международния мир и сигурност.

 

Имахме ползотворен, всеобхватен и конструктивен обмен на мнения относно начините за създаване на план за глобален, справедлив и траен мир, основан на международното право, включително Хартата на ООН. По-специално, ние потвърждаваме нашия ангажимент да възпираме заплахата или използването на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на всяка държава, към принципите на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на всички държави, включително Украйна, в рамките на техните международно признати граници, включително териториалните води и мирното разрешаване на спорове като принципи на международното право.

 

Освен това постигнахме споделена визия за следните критични аспекти:

 

1) Първо, всяка употреба на ядрена енергия и ядрени инсталации трябва да бъде безопасна, надеждна, сигурна и екологична. Украинските атомни електроцентрали и инсталации, включително Запорожката атомна електроцентрала, трябва да работят безопасно и надеждно под пълния суверенен контрол на Украйна, в съответствие с принципите на МААЕ и под неин надзор.

Всяка заплаха или използване на ядрено оръжие в контекста на продължаващия конфликт в Украйна е неприемливо.

2) Второ, глобалната продоволствена сигурност зависи от непрекъснатото производство и доставка на хранителни продукти. В това отношение безплатното, пълно и безопасно търговско корабоплаване, както и достъпът до морските пристанища на Черно и Азовско море са от решаващо значение. Атаките срещу търговски кораби в пристанищата и по техните маршрути, както и срещу граждански пристанища и гражданска пристанищна инфраструктура са неприемливи.

Продоволствената сигурност никога не трябва да се превръща в оръжие. Украинските селскостопански продукти трябва да се доставят безопасно и безпрепятствено на заинтересовани трети страни.


3) Трето, всички военнопленници трябва да бъдат освободени при пълна размяна. Всички депортирани и незаконно разселени украински деца, както и всички други незаконно задържани украински граждани, трябва да бъдат върнати в Украйна.

Вярваме, че постигането на мир изисква участието и диалога на всички участници. Затова решихме да предприемем конкретни стъпки в горепосочените области в бъдеще, с по-нататъшно участие на представители от всички страни.

Уставът на ООН, включително принципите на зачитане на териториалната цялост и суверенитета на всички държави, може и ще служи като основа за постигане на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна.“

 

Послеслов

 

Украинският президент Володимир Зеленски приветства участието на повече от 90 държави в конференцията в курорта Bürgenstock с изглед към езерото Люцерн като демонстрация на международна подкрепа за Киев. Въпреки че някои европейски съюзници заявиха, че е необходимо по-голямо участие от всички страни в конфликта, за да се създаде траен мирен план.

 

Една от основните цели на швейцарските и украинските организатори е в неделя да посочат страната, която ще бъде домакин на последващата конференция, предназначена да продължи започнатото в Швейцария.

 

Саудитска Арабия е един от фаворитите, а външният министър принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд каза, че кралството е готово да помогне на мирния процес, но предупреди, че жизнеспособното уреждане ще зависи от „труден компромис“.

 

Източници казаха, че дипломатическата битка на срещата е била насочена към намиране на баланс между директното осъждане на руските войски в Украйна и езика, който ще получи възможно най-широка подкрепа.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама