НОВИНИ


Назад сме, под 10% от българите застраховат домовете си

4 2435 16.06.2024
Назад сме, под 10% от българите застраховат домовете си
Застраховката на дома е необходима

България е доста назад по показателя "дял на застраховано домашно имущество" в сравнение с всичките ни съседки от региона. Под 10 процента от домовете на българите са защитени със застраховка, като става въпрос обикновено за ипотекирани жилища. Това каза Нина Колчакова, генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).


Припомня ме, че разразилите се бури на различни места в страната причиниха сериозни материални щети, включително върху покриви и прозорци на къщи.

 

Нина Колчакова изтъкна, че в страните от региона, които имат сходна застрахователна култура и традиция като българската, но бяха поразени от катастрофални наводнения няколко поредни години, застраховането на домовете вече е над 60 на сто.


В Унгария застрахованите домове вече са 75 процента, в Полша - 60 на сто, в Чехия - 63 процента, в Словения - 66 на сто, в Хърватия - 25 на сто, в Румъния - 20 процента. В Турция застрахованите жилища са 14 процента, а в Гърция 15 на сто, по данни на АБЗ.


Според Колчакова климатичните промени могат да повишат нивото на застраховане и в България.


Такава тенденция вече се наблюдава в световен мащаб. Когато хората в рамките само на една седмица виждат по телевизията чудовищни наводнения, свлачища и опустошителни градушки във всички краища на света, си дават сметка че вече няма място, където климатичните промени да не са осезаема заплаха за собствеността и начина ни на живот. Застраховането е единственият съществуващ механизъм за финансово възстановяване след природно бедствие и все повече хора го осъзнават, посочи Колчакова.


По думите й застраховката е единственият начин за земеделските стопани да защитят доходите си при природни стихии.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама