НОВИНИ


Росен Плевнелиев: Има два варианта пред България - гръцки и хърватски, програмно или правителство на малцинството

7 2710 17.06.2024
Росен Плевнелиев: Има два варианта пред България - гръцки и хърватски, програмно или правителство на малцинството
Росен Плевнелиев

Според Росен Плевнелиев има два варианта пред България – гръцки и хърватски: „При гръцкия има хаос, противоречения и политически елити, които не могат да заемат правилните решения и да направят устойчиви решения. Проевропейските елити се провалиха и бяха слаби. Дойдоха фашисти, комунисти, социалисти. При Ципрас нямаше инвестиции, половината млади гърци напуснаха. След това дойде Мицотакис. През 2026 година ще стане същото в България. Искате ли това да се случи?, коментира Росен Плевнелиев.


В Хърватия политическият елит умее да дава решения, за да се върви напред. Имат си и „Величие“, имат си президент като нашия – ляв, популист и русофил, но Хърватия влезе в еврозоната и е два пъти по-богата от България. Там се строи фабрика на „Бентли“, допълни той.

 

„В това правителство Бойко Борисов не може да е министър-председател. Ще се търси подкрепата от други партии, които да подкрепят програмата. Да няма задкулисие“, уточни той.


„Вторият вариант е правителство на малцинството. За да няма задкулисие, Бойко Борисов може да каже, че поема отговорност и ще бъде министър-председател“, каза още Росен Плевнелиев.

 

 

„Трябва да има правителство. Стига вече с игрички. България има нужда политиците да носят отговорност – това е посланието на избирателите“, каза в предаването „Лице в лице“ президентът на България в периода 2012-2017 г.

 

Според него предходното правителство не е имало план и ясни приоритети.

 

„Това отврати милиони избиратели. Крайните, феновете – те отидоха и гласуваха. Умерените в България нямаха мотивация. Това ще се промени, когато излезе правителство, което ще носи отговорност“, добави той.

 

Плевнелиев коментира и изненадващия резултат на партия „Величие“ на парламентарните избори. „Когато политическите елити се провалят в това да има дългосрочен план, базиран на ценности и ясни стратегически приоритети, в тъмнината на хаоса се раждат такива неща. Това са хора, които не припознават демокрацията, а теориите на конспирацията“.


„Нещо, което предложих още преди две години в рамките на „контактната група“ – запазете различията си, но работете заедно по стратегически приоритети. Това не се случи. Омраза, еманацията на всичко, което беше популизъм, гарниран с незаконен арест на опозиционен лидер, доказан от съда. Видяхме и това. Ако сме научим урока, можем ли да постигнем баланс, който да помогне на България да влезе в еврозоната, Шенген“, допълни той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама