НОВИНИ


Доц. Иво Инджов: Новото правителство ще последва съдбата на сглобката, ако няма коалиционно споразумение

2 3071 18.06.2024
Доц. Иво Инджов: Новото правителство ще последва съдбата на сглобката, ако няма коалиционно споразумение
Иво Инджов

ко няма коалиционно споразумение, новото правителство ще последва съдбата на сглобката. Трябва да има някакво споразумение, за да има някаква стабилност. Такава е практиката в целия свят. Това мнение изказа пред БНР доц. Иво Инджов, анализатор и експерт по политически комуникации.


Според него нарастват шансовете за правителство на ГЕРБ с ДПС и ИТН, което ще е по формулата на експертен кабинет.

 

По думите на Иво Инджов въведеният нов термин за бъдещия кабинет "на споделената отговорност" е разтеглив, с който трябва да сме много внимателни, защото "политиците си играят напоследък с политическия език, за да избягат от истинска отговорност".

 

"Вижда се, че ГЕРБ и ДПС искат да се разберат какво ще се прави, да зададат тона и колкото се може да изкара едно такова управление. Но аз дълбоко се съмнявам, че ще могат да наредят нещата, свързани с Антикорупционната комисия, защото нейните членове се избират с гласовете на 160 депутати. Съмнявам се ПП-ДБ да подкрепят", коментира още анализаторът.

 

Логиката е правителството да е с мандата на победителя ГЕРБ, посочи Инджов, като уточни, че, ако има имена в него имена като Томислав Дончев, Даниел Митов и други политици, "веднага се взривява формулата за експертността":

 

"Много е важно какви кандидатури ще бъдат представени за състав на това експертни правителство. Ако е някакъв хибрид между политици и експерти, няма да е експертен кабинет. ... Дори и един политик да има - формулата за експертно правителство отива на кино".

 

Според доц. Инджов прави впечатление, че в 50-ото Народно събрание нараства броят на политическите партии, които са проруски:

 

"Ще наблюдаваме сблъсък между проруски и евроатлантически формации, които поне на ниво политическа реторика твърдят, че са такива".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама