НОВИНИ


ВАС остави без разглеждане жалба на „Величие“ против изборните резултати

3 2341 19.06.2024
ВАС остави без разглеждане жалба на „Величие“ против изборните резултати
ВАС

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане като недопустима жалба на партия „Величие“ против изборните резултати, съобщиха от съда.


Жалбата е подадена против Решение №3482-НС от 14 юни т.г. на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което са обявени резултатите от изборите за народни представители в Петдесетото Народно събрание.

 

Според партия „Величие“ е налице нарушение на изборното законодателство, довело до ощетяване на формацията чрез неправилно отчитане на изборните резултати със значителен брой гласове. От партията смятат, че е налице очевидно разминаване между протоколите от машините в секциионните избирателни комисии и отчетените гласове от флаш паметта, както и нарушение на правилата за видеозаснемане на процеса на броене на бюлетините и отчитане на резултатите. Иска се да бъде назначен компютърен специалист, който да свали всички публикувани резултати от изборите за НС на 9 юни и се отправя молба ВАС да обяви решението на ЦИК за незаконосъобразно и да се извърши ново преброяване.

 

Според върховните магистрати жалбата е процесуално недопустима и следва да се остави без разглеждане, тъй като според Изборния кодекс споровете относно законността на изборите за народни представители се решават от Конституционния съд.

 

В случая жалбоподателят оспорва обявените изборни резултати от произведените на 9 юни избори за народни представители на Петдесетото Народно събрание, поради което разглеждането на жалбата от ВАС е недопустимо, предвид наличието на изрично уредени от законодателя специален ред и органи за иницииране и разрешаване на спор относно законността на обявените резултати от изборите за народни представители. По тези съображения върховните магистрати оставят без разглеждане жалбата като недопустима и прекратяват административното дело, става известно още от определението на ВАС. Определението на съда е окончателно.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама