НОВИНИ


Германският главен прокурор: Групировката "Ислямска държава – Хорасан" се опитва да вербува терористи в страната

1 2322 19.06.2024
Германският главен прокурор: Групировката
БНТ

Германският главен прокурор Йенс Ромел квалифицира ислямския тероризъм като един от водещите проблеми пред сигурността на Германия, съобщи ДПА.


Ромел информира, че през миналата година е имало над 700 разследвания, свързани с тероризъм и заплахи за националната сигурност, като при 500 от тях се касае за ислямски тероризъм.

 

Освен това през миналата година са се водили следствени действия във връзка с повече от 40 дeсноекстремистки престъпления. Има и три криминални случая, които се приписват на леви екстремисти.Ромел отбеляза, че 38 от образуваните производства са били свързани с международното наказателно право.

 

В Германия се отчита увеличение на политически мотивираните престъпления и "числата потвърждават, че наистина живеем в неспокойни времена", алармира главният прокурор.

 

Той предупреди, че радикалната групировка "Ислямска държава – Хорасан" се опитва да вербува терористи в Германия и да извършва нападения на територията на страната.Заплаха за вътрешната сигурност създават и радикализирани лица, които не са свързани с ислямистки организации. Пример за това е неотдавнашното смъртоносно нападение с нож срещу полицейски служител в югозападния германски град Манхайм. Миналия месец 25-годишен афганистанец рани с нож петима души на митинг, организиран от антиислямското движение "Пакс Европа". Мъжът намушка и полицейски служител, който по-късно почина от раните си, припомня ДПА.

 

"Предполагаме, че деянието е било мотивирано от религиозни подбуди", каза Ромел.Освен това според германската прокуратура в Европа се увеличава и рискът от нападения на палестинската ислямистка организация Хамас.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама