НОВИНИ


GPT-4 премина теста на Тюринг и бе разпознат като човек

4 2620 19.06.2024
GPT-4 премина теста на Тюринг и бе разпознат като човек

GPT-4 премина теста на Тюринг и бе разпознат като човек, съобщиха от Live Science. Това се случва за пръв път в историята и показва, че взаимодействието на човека с изкуствения интелект е повече от всякога.


„Тестът на Тюринг“, предложен за първи път като „игра на имитации“ от компютърния гений Алън Тюринг през 1950 г., преценява дали способността на машината да показва интелигентност е неразличима от способността на човека. За да може една машина да премине теста на Тюринг, тя трябва да може да говори с някого и да заблуди събеседника, че е човек, предаде NOVA.Учените решават да повторят този тест. Те включват в проучването 500 души, които да разговарят с четирима събеседници - един човек, програмата ELIZA от 60-те години на миналия век, GPT-3.5 и GPT-4, AI, който захранва ChatGPT.

 

Събеседването е продължило пет минути, след което участниците е трябвало да посочат дали са говорили с изкуствен интелект или с човек. Данните сочат, че в 54% от участниците са приели, че GPT-4 е човек.

 

ELIZA e разпозната като човек от 22% от участниците, а GPT-3.5 от 50%. Чвекът е разпознат като човек от 67% от участниците в теста.

 

Проучването повтори общите опасения, че изкуственият интелект, смятан за човек, скоро ще има „широко разпространени социални и икономически ефекти“, пише в изданието.Учените също така имат критика към теста на Тюринг, посочвайки че той е твърде опростен в подхода си. "Стилистичните и социално-емоционалните фактори играят по-голяма роля при преминаването на теста на Тюринг, отколкото традиционните представи за интелект", смятат изследователите.

 

Нел Уотсън, изследовател на изкуствения интелект в Института за инженери по електротехника и електроника (IEEE), посочи пред Live Science, че бъдещето взаимодействие между човека и машината ще бъде предизвикателство, а хората ще стават все по-параноични относно истинската природа на това взаимодействие.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама