НОВИНИ


С подкрепата на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН: Избраха Рая Назарян за председател на 50-ия парламент /обновена/

44 9307 20.06.2024
С подкрепата на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН: Избраха Рая Назарян за председател на 50-ия парламент /обновена/
БГНЕС

Рая Назарян е председател на 50-ия парламент. Тя получи подкрепата на 131 народни представители, 66 бяха против и 39 въздържали се. 


Виктория Василева получи 13 гласа "за", 105 "против", 105 "въздържали се". За кандидата на "Възраждане" Петър Петров 54 депутати гласуваха "за", 111 "против", 71 "въздържали се". Силви Кирилов получи 17 "за". 

 

“С днешното гласуване се дава възможност за нормално развитие на политическите процеси и ефективното функциониране на държавната власт”, каз новоизбраният председател на 50-о НС Рая Назарян.

 

“Независимо от политическите си различия носим отговорност за публичните дебати. Вярвам че всички ние ще се удържаме на този принцип.

 

В мое лице ще разчитате на диалогичност, отговорност и спазване на Конституцията и правилника за дейността на Народното събрание”, увери председателят на Народното събрание Рая Назарян. 

 

В началото на заседанието на НС Силви Кирилов предложи процедурата и приемането на правила за избор на председател да бъдат гласувани отново. Хамид Хамид от ДПС му отговори: "Няма вече проект с правила. Той е решение. Това са приети правила, няма как повторно да гласуваме приети правила. Трябва да продължим процедурата с нови предложения за председател на НС. 

 

Той се обърна към председателстващия заседанието Кирилов: "Вие можете да откриете само заседанието. Не можете да предлагате дневен ред. Не можете да предлагате нови правила, нови процедури. Този проект е вече приет, няма нужда да бъде приеман два пъти". Кирилов му отговори, че "нищо не пречи процедурата да тръгне от начало".  След 30 секунди работа, депутатите излязаха в половинчасова почивка. 

 

След почивката Силви Кирилов заяви: Има приети процедурни правила да се пристъпи към ново представяне на кандидатурите, след това разисквания по тях. След закриване на разискванията ще се проведат гласувания по реда на правилата. Ако отново изборът е неуспешен ще обявя прекъсване на заседанието.

 

От ГЕРБ – СДС поискаха един час почивка за нови консултации. "След като влезем да имаме конкретно решение за гласуване", каза Александър Ненков. Силви Кирилов обяви 25 минути почивка. 

 

След втората почивка започнаха номинациите за председател на 50-ия парламент. ГЕРБ - СДС потвърди кандидатурата на Рая Назарян. "Възраждане" отново издигна Петър Петров. От "Има такъв народ" предложиха Силви Кирилов, а партия "Величие" - Виктория Василева. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама