НОВИНИ


Важно! Ако сме на почивка, можем да търсим помощ при всеки лекар, сключил договор с НЗОК

1 2437 20.06.2024
Важно! Ако сме на почивка, можем да търсим помощ при всеки лекар, сключил договор с НЗОК
личен архив

Ако човек е на почивка у нас и му се наложи да потърси медицинска помощ, може да отиде при всеки общопрактикуващ лекар, сключил договор със Здравната каса. Това припомнят от обществения фонд по повод началото на летните отпуски. 


На сайта на институцията има рубрика с полезна информация за правата на здравноосигурените.

Здравната каса заплаща до два прегледа за здравноосигурен, ако посети личен лекар, различен от този, при когото е записан. Пациентът плаща единствено потребителската такса от 2,90, за която трябва да получи касов бон. Лекарят може да изпише лекарства и да изпрати пациента на преглед при специалист със съответното направление, ако е нужно.

 

При необходимост от болнично лечение, човек се насочва към болница с направление отново от личен лекар. За престоя в лечебното заведение се заплаща такса от 5,80 лв. на ден, максимум за 10 дни в годината. От фонда обръщат внимание, че ако при инцидентно посещение при лекар се иска допълнително заплащане, е нужно да се изиска финансов документ. Ако човек смята, че са нарушени пациентски му права, следва да подаде жалба до районната здравна каса, с приложени копия на документите за платените суми.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама