НОВИНИ


Митрополит Киприан посочи изискванията към кандидатите за нов патриарх

2 2276 20.06.2024
Митрополит Киприан посочи изискванията към кандидатите за нов патриарх
Митрополит Киприан

Днес се очаква да бъдат избрани тримата митрополити, които ще се борят да наследят патриарх Неофит. Те трябва да са над 50-годишна възраст и поне 5 години да са управлявали епархия като архиереи. Разпоредителното заседание на Светия Синод на Българската православна църква вече започна.


"Трябва да имат 50-годишна възраст, 5-годишно митрополитско служение, православно мислене и примерен живот. Избирането става с тайно гласоподаване. Тези трима митрополити, които имат мнозинство от 2/3 от 14 митрополити, ще бъдат представени на патриаршески-избирателен събор през следващата седмица", заяви говорителят на Светия Синод на БПЦ - Старозагорският митрополит Киприан.

 

Достоизбираемите архиереи, които могат да наслeдят патриарх Неофит, са: Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия - Йосиф, Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Варненския и Великопреславски Йоан, Русенският Наум, Врачанският Григорий и Видинският Даниил.

 

Все още не е ясно дали Пловдивският митрополит ще участва в битката за нов патриарх, след като през март съобщи, че не желае да бъде издиган.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама