БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Островът на музеите в Стокхолм – какво да видим?

0 4391 21.06.2024
Островът на музеите в Стокхолм – какво да видим?

Стокхолм е разположен върху 14 острова, свързани помежду си от 57 моста и тунели. Някои от островите са тематични – на забавленията, на шопинга и на музеите, където можете да изкарате цял ден дори и повече. Най-голям интерес предизвикват Музеят на АББА, на Астрид Линдгрен и Пипи Дългото чорапче и още много любопитни места. Но задължително посетете Васа - най-добре запазеният кораб от 17 век.


Пищно украсен с над 500 скулптури, възхваляващи властта и мощта на монарха или плашещи врага. Въпреки че е изключително красиво, това значително увеличило и тежестта на кораба. Цялостната декорация била в ярки тонове, а на места има и златен обков.

 

Васа е трябвало да бъде най-силният боен кораб със своите 64 оръдия. Защо потъва като камък още при първата среща с вятър, малко по-силен от морски бриз, гледайте във видеото на Професия турист.


.

Васа престоява под вода 333 години, докато не се предприема мащабна операция по изваждането му. Процесът по реставрацията завършва през 1990 г. За него е построен и специален музей, който се превръща в едно от най-посещаваните места не само в Стокхолм, а в цяла Швеция.

 

Един от най-хубавите музеи на острова е Скансен. Това всъщност не е точно музеи, а живо градче. Сградите са от 18-19 век, докарани тук от различни части на страната, а хората работят, гледат градини и животни или майсторят нещо.

 

Скансен е като типичен провинциален град с център, пекарна, кафене, занаятчийници, пазар, вятърни мелници, ферма с животни, дори църква. Местните са облечени с някогашните одежди, а предлаганите стоки – изработени по стари запазени традиции.

 

Можете да вземете и влакче, което да ви разходи наоколо, тъй като експонатите са разположени на площ от 300 дка.


.

Островът на музеите някога е бил кралска градина за лов. Днес тук са разположени повечето от музеите в Стокхолм, които са над 60.

 

Още интересни неща гледайте във видеото на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни.

 

 

Автор: Адриана Русенова

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама