НОВИНИ


Тошко Йорданов: Отпушихме работата на парламента, за да може евентуално президентът да ни даде третия мандат

14 2438 20.06.2024
Тошко Йорданов: Отпушихме работата на парламента, за да може евентуално президентът да ни даде третия мандат
Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов Стопкадър: bTV

"Никой не смее да идва при нас да ни казва какво да правим. Безсмислено е да ни моли някой за каквото и да било. Преговорите са публични - ако имаме покана, ние отиваме. Ние правим това, което считаме за правилно. Отпушихме работата на парламента, за да може евентуално президентът да ни даде третия мандат. Няма да подкрепим кабинет с мандат на ГЕРБ и ДПС. Искаме да представим експертен кабинет - това за да се случи, парламентът трябва да започне да работи по някакъв начин."


Това заяви в ефира на bTV председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

 

"Вчера не подкрепихме Рая Назарян, а днес я подкрепихме, защото чакахме изявлението на лидера ни Слави Трифонов, който снощи обяви, че целта ни е да направим експертен кабинет", обясни политикът.

 

"Ние имаме тайминг, последователност на действията си и следваме своя път. Забавлявахме се дълго с врачките, които обясняваха ние какво ще направим. Когато дойде моментът, г-н Трифонов написа как ще процедираме", допълни той.



Йорданов бе категоричен, че от ИТН ще търсят подкрепа от всички останали формации, защото във всички партии има хора и експерти, които могат да свършат работа. 

 

"Ще проведем разговори с всички, надявам се да се отзоват всички партии. Ние не сме се вторачили единствено в себе си. Премиерът трябва да е добър мениджър, защото ръководи Министерския съвет. На тези разговори, които ние ще проведем, трябва да изработим и програма, която този експертен кабинет да изпълнява по сектори. Тази програма трябва да е достатъчно конкретна, за да може да бъде отразена от журналистите.

 


В сутрешния блок на bTV днес бившият председател на НС и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов посочи, че "Слави е проект на Доган". Ето как Тошко Йорданов коментира думите му: 

 

"Не знам защо го е казал. "Слави е проект на Доган" - подобни глупости говорят от ПП-ДБ. Съжалявам, че е изпаднал до това да говори откровени глупости. Както казват хората - никога не е късно да станеш за резил."

 

Запитан каква работа следва да свърши експертното правителство, той каза следното:

 


"Трябва да бъдат свалени цените на хранителните стоки. Смятам, че има картел. Едни хранителни стоки в България са по-скъпи от същите в Италия или Франция. Има нещо гнило в цялата работа. Цените на електричеството също са ненормално високи. Вие представяте ли си вашата сметка за ток да се увеличи със 100 лв., само защото имате електромер? Има проблеми в образованието, които трябва да бъдат решени. Там е тежък батак, системата е тотално сбъркана. Същото е в университетите. Относно правосъдието - ние в миналия парламент внесохме конкретни предложения за ограничаване правомощията на главния прокурор. Не бяхме подкрепени. Да, прокуратурата категорично трябва да се децентрализира", смята председателят на парламентарната група на ИТН.

 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама