НОВИНИ


Богословът доц. Костадин Нушев: Патриархът следва да бъде обединител, който се ползва с доверието на цялата църква

7 5234 20.06.2024
Богословът доц. Костадин Нушев: Патриархът следва да бъде обединител, който се ползва с доверието на цялата църква
Богословът доц. Костадин Нушев

Светият Синод на БПЦ определи тримата митрополити, кандидати за нов български патриарх - врачанският Григорий, ловчанският Гавриил и видинският Даниил.


„Патриархът трябва да бъде консенсусна фигура, авторитетна, духовник, като архипастир. Обединител, който се ползва с доверието на цялата църква", заяви в ефира на Нова телевизия доц. д-р Костадин Нушев - преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

 

Според устава на църквата и тримата кандидати отговарят на три задължителни условия. Да са навършили 50 години, да имат поне 5-годишно митрополитско служение, православно мислене и примерен живот.По думите му много малко кандидати са могли да получат необходимата подкрепа, заради условията, на които трябва да отговарят.

 

"Григорий е събрал гласовете от първия път, това показва отношението към него. Всички митрополити едновременно гласуват за включените в списъка, като трябва поне един да е събрал 2/3 квалифицирано мнозинство. В един момент са решили, че вместо 10, 9 гласа позволяват номинация - въпрос на тълкуване и приемане. За да бъде произведена процедурата, е взето решение, че и 9 гласа са мнозинство. Съборът е най-представителният орган на БЦП, негова е отговорността от избирателите да бъде излъчен най-достойният архиерей за български патриарх”, отбеляза университетският преподавател.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама