НОВИНИ


Срещите на върха на НАТО не са редовни, а в ключови моменти. Защо тази във Вашингтон е толкова важна?

1 2471 21.06.2024
Срещите на върха на НАТО не са редовни, а в ключови моменти. Защо тази във Вашингтон е толкова важна?
Кадър от последната среща на върха на НАТО във Вилнюс през 2023 г.

Съединените щати ще бъдат домакини на следващата среща на върха на НАТО, която ще се проведе от 9 до 11 юли 2024 г. във Вашингтон. Срещата ще отбележи 75-ата годишнина на Алианса и ще отговори на бъдещите предизвикателства. Но защо е толкова важна?


На Срещата на върха тридесет и двама съюзници ще се заемат с дневен ред, който включва:

 

- Потвърждаване на непоколебимата подкрепа за Украйна;
- Укрепване на възпирането и отбранителната позиция;
- Сътрудничество с промишлеността за увеличаване на производството и разрастване на промишлената ни база;
- Укрепване на партньорствата на Алианса; и
- Гарантиране, че съюзниците изпълняват ангажиментите си да инвестират в собствената си отбрана, както и в нашата колективна отбрана.



Към съюзниците ще се присъедини и Украйна за среща на Съвета НАТО-Украйна. "Ще продължим силната подкрепа на Алианса за Украйна и тясното ни сътрудничество, за да помогнем за изграждането на мост към бъдещото членство на Украйна", посочват от НАТО.

 

"На срещата на върха ще приветстваме и Европейския съюз и нашите партньори от Индо-тихоокеанския регион - Австралия, Япония, Република Корея и Нова Зеландия, тъй като задълбочаваме практическото си сътрудничество и укрепваме визията си за мир, сигурност и просперитет в тези два дълбоко свързани региона".

 

"В продължение на 75 години НАТО е незаменима сила за мира, стабилността и сигурността в Северния Атлантик - крайъгълен камък на трансатлантическата сигурност. През десетилетията НАТО непрекъснато се адаптира към променящите се предизвикателства, демонстрирайки своята сила, единство, растеж, иновации и трайна устойчивост. Днес, с тридесет и двама членове, Алиансът е по-голям, по-силен и по-единен от всякога, като представлява трайно възпиращо средство срещу продължаващата руска агресия. Едновременно с това НАТО продължава да се адаптира към бързо променящата се глобална среда за сигурност чрез съвместни усилия в областта на киберсигурността, противодействието на дезинформацията, новите технологии, жените, мира и сигурността, както и енергийната и климатичната сигурност".


Срещите на върха на НАТО предоставят периодични възможности на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО да обсъждат важни въпроси, пред които е изправен Алиансът, и да определят стратегическите насоки за дейността му. Последната среща на върха на НАТО ще се проведе във Вилнюс, Литва, на 11-12 юли 2023 г. През 2022 година на Срещата в Мадрид пък бе приета новта СТратегическа концепция на Алианса. В нея за първи път се посочва, че Руската федерация е риск за страниче членки.





Срещите на високо равнище често се провеждат в ключови моменти от развитието на Алианса. Те не са редовни срещи, а важни моменти в процеса на вземане на решения в Алианса.


Срещите на високо равнище се използват например за въвеждане на нова политика, покана за присъединяване на нови членове към Алианса, стартиране на важни инициативи и укрепване на партньорствата.


Това са срещи на Северноатлантическия съвет на възможно най-високото ниво - това на държавните и правителствените ръководители.
Срещите на върха на НАТО винаги се провеждат в страна-членка на НАТО и се председателстват от генералния секретар на НАТО.

 

В срещите на върха на НАТО обикновено участват само страните членки. Въпреки това, в отделни случаи и при условие че съюзниците са съгласни, срещите могат да се свикват и в други формати. Те включват например срещи на министрите на отбраната и министрите на външните работи или срещи на държавните и правителствените ръководители на страните партньори. В тях могат да участват и лидери на държави, които предоставят войски за ръководена от НАТО операция (какъвто беше случаят на срещата на върха в Лисабон през 2010 г. за държавите, които предоставят войски за мисията на НАТО ISAF в Афганистан), или висши представители на международни организации като ООН, Европейския съюз или Световната банка.

 

Вилнюс, 11-12 юли 2023 г.

 

Лидерите на НАТО се срещнаха във Вилнюс в момент, когато Русия продължава своята незаконна, неоправдана и непровокирана агресивна война срещу Украйна, която сериозно подкопава евроатлантическата и глобалната сигурност. В този контекст съюзниците засилиха възпирането и отбраната на НАТО, като одобриха нови регионални планове за противодействие на двете основни заплахи за Алианса: Русия и тероризма.



Съюзниците подновиха ангажимента си да инвестират минимум 2% от брутния вътрешен продукт годишно за отбрана и одобриха план за действие за отбранително производство, за да ускорят съвместните поръчки, да повишат оперативната съвместимост и да генерират инвестиции и производствен капацитет. Лидерите на НАТО договориха многогодишна програма за подпомагане на Украйна, проведоха учредителното заседание на Съвета НАТО-Украйна и потвърдиха, че Украйна ще стане член на НАТО, когато съюзниците постигнат съгласие и бъдат изпълнени условията. Лидерите на НАТО разгледаха и Китай и предизвикателствата, които той поставя пред международния ред, основан на правила, и се срещнаха с лидерите на Австралия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея, както и с Европейския съюз, за да обсъдят глобалните предизвикателства и тяхното въздействие върху евроатлантическата сигурност. Съюзниците приветстваха Финландия на първата ѝ среща на върха като съюзник на НАТО и очакваха с нетърпение да посрещнат Швеция в Алианса след съгласието на Тюркя да ратифицира протокола за присъединяване на Швеция.

 

Мадрид, 29-30 юни 2022 г.


Лидерите на НАТО приеха нова стратегическа концепция, договориха се за по-проактивна позиция, за да засилят способността за реагиране, готовността и бойната мощ, и предприеха мерки за укрепване на възпирането и отбраната на НАТО в дългосрочен план. В контекста на войната на Русия срещу Украйна те потвърдиха, че НАТО продължава да подкрепя Украйна и други партньори, изложени на риск. Те потвърдиха политиката на отворени врати на НАТО и официално поканиха Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО.

 

Те се ангажираха с партньорите от Индо-Тихоокеанския регион за засилване на сътрудничеството и се съсредоточиха върху предизвикателствата от юг, включително тероризма и световната продоволствена криза, причинена от войната на Русия срещу Украйна. Съюзниците се ангажираха да инвестират повече в отбраната, да повишат устойчивостта и да интегрират междусекторни въпроси като технологичните иновации, изменението на климата, човешката сигурност и жените, мира и сигурността в основните задачи на Алианса.

 

Брюксел, 24 март 2022 г.


В отговор на последиците от непровокираната война на Русия срещу Украйна лидерите на съюзниците се споразумяха да възстановят дългосрочната позиция на НАТО за възпиране и отбрана във всички области - суша, море, въздух, киберпространство и космос. Те потвърдиха единството и решимостта си в решимостта си да се противопоставят на руската агресия, да помогнат на правителството и народа на Украйна и да защитават сигурността на всички съюзници.



 

Виртуална извънредна среща на върха, 25 февруари 2022 г.


Лидерите на НАТО единодушно осъдиха пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна - най-сериозната заплаха за евроатлантическата сигурност от десетилетия насам - и потвърдиха подкрепата си за Украйна. Те също така заявиха, че ще направят всички необходими разположения, за да осигурят силно и надеждно възпиране и отбрана в целия Алианс, сега и в бъдеще.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама