НОВИНИ


Във вторник ще започнат преговорите за присъединяване на Украйна и Молдова към ЕС

0 2345 21.06.2024
Във вторник ще започнат преговорите за присъединяване на Украйна и Молдова към ЕС
БГНЕС

Двадесет и седемте страни от ЕС потвърдиха, че във вторник ще започнат преговорите за присъединяване с Украйна и Молдова, съобщи Франс прес, като цитира изявление на белгийското председателство на ЕС, публикувано в "Екс".


На среща в Люксембург министрите на финансите на ЕС приеха официално преговорна рамка с двете страни кандидатки, като потвърдиха принципното споразумение на техните представители, постигнато миналата седмица.

 

Това споразумение позволява официалното започване на преговори във вторник в Люксембург според същия източник.Първо ще бъдат инициирани преговорите с Украйна, след това - с Молдова, отбеляза дипломатически източник.

 

Припомняме, че държавните глави и правителствени ръководители на ЕС одобриха започването на такива преговори за присъединяване с бившите съветски републики Украйна и Молдова през декември миналата година. Но до момента Унгария спираше започването на официални преговори с Киев, твърдейки, че условията не са изпълнени.На 7 юли Европейската комисия констатира, че двете страни са изпълнили всички условия за започването на официални преговори. ЕК беше поискала от Киев мерки за борба с корупцията и влиянието на олигарсите, както и по-добро спазване на правата на малцинствата - мярка, която искаше и Будапеща поради наличието на унгарско малцинство в Украйна.

 

През юни 2022 г. ЕС даде на Украйна статут на страна кандидат за присъединяване като силен символен жест след началото на започнатата от Москва война срещу страната. Същият статут получи и Молдова.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама