НОВИНИ


София Прайд - тези семейства така или иначе живеят заедно, сблъскват се със същите проблеми

7 2962 22.06.2024
София Прайд - тези семейства така или иначе живеят заедно, сблъскват се със същите проблеми

"Срещу такава агония е съвсем естествено да има политическа съпротива. Това е политическа борба, която цели да се дадат и прилагат гаранции за неща, които вече съществуват. Тези семейства така или иначе живеят заедно, сблъскват се със същите проблеми като всеки друг у нас".


Политологът Теодор Славев, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

В София ще се проведе най-голямото политическо събитие за годината. София Прайд. Няма друга организация, било то партия или църква, която може да събере толкова много хора на едно място.


Прайдът е политически, защото издига исканията на значителна част от българското общество за права. Равни на останалите.

Да се опитам да обясня накратко. Всяко семейство в България, което е от мъж и жена, се ползва от редица законово гарантирани алгоритми, които се задействат в житейска ситуация, през която всеки един от нас ще мине в живота.


Ако обаче живеете с някого, с когото нямате такива гарантирани права следват минимум следните ужасни сценарии:


- Представете си да си живеете с един човек 20 години и той или тя да отиде в болница. Ще трябва да вземате решения. Човекът няма близки и познати в България. Няма кой да дойде да решава. Вие не можете, въпреки че тези 20 години много добре знаете какво най-близкият/а ви иска. Законът забранява.


- Градили сте цял живот своя дом с някого. Харесвали сте тапети, карали сте се кой ще чисти. Времето минава и оставете сам в този дом. Идват братовчеди и ви казват, че нямате право да живеете там, защото той е техен по наследство. Законът позволява.


Срещу такава агония е съвсем естествено да има политическа съпротива. Това е политическа борба, която цели да се дадат и прилагат гаранции за неща, които вече съществуват. Тези семейства така или иначе живеят заедно, сблъскват се със същите проблеми като всеки друг у нас.


Това, което, ние като общество, трябва да направим е да спрем да отнемаме права, които здравните и социалните системи, в които участваме всички, отнемат на друга част. Просто не е солидарно.

Като казах солидарно, да напомня, че лявото винаги е на страната на по-слабия. Това го прави най-хуманистичната идеология. Дали ще бъде в защита на правата на работниците срещу капитала или срещу законодателство, което отнема права на малцинства – то все е ляво.


БСП-след-Нинова продължава да не го разбира. И съвсем естествено в минутата мълчание на Прайда за традиционното семейство, ще трябва да ги споминат и тях.


Бъдете щастливи и се обичайте.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама