НОВИНИ


"Шпигел": "Възраждане" стават част от "Суверенистите"

14 2635 23.06.2024
личен архив

Германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия", която има 14 депутати, прави нова група в Европейския парламент. Част от нея ще бъде и "Възраждане" с нейните трима евродепутати Станислав Стоянов, Петър Волгин и Рада Лайкова.


Това съобщи "Шпигел", позовавайки се на имейл до парламентарната администрация.

 

Крайнодясната политическа група в Европейския парламент "Идентичност и демокрация", в която е "Национален сбор" на Марин Льо Пен, изключи "Алтернатива за Германия" през май. Това доведе до търсенето на възможност за създаването на нова група.

 

Минималният брой членове за образуване на политическа група е 23, като трябва да са представени най-малко 1/4 от държавите членки на ЕС.

 

Представител на "Алтернатива за Германия" е поискал стая за 100 души и кетъринг за "учредителното събрание на нова парламентарна група".Според информацията тя ще се казва "Суверенистите".

 

Част от нея ще бъде и крайнодясната румънска партия "SOS Румъния" на Диана Шошоака, която има двама евродепутати.

 

В новата група от Испания ще бъде крайнодясната партия "Партито свърши", която има трима евродепутати. Гръцката консервативна парти НИКИ ("Победа"), Полската партия Конфедерация "Свобода и независимост", словашката партия "Републиканско движение" и унгарската Движение "Наша родина" ще бъдат част от групата, допълва "Шпигел".

 

Групата на германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" в Европейския парламент ще бъде ръководена от Рене Ауст, след като водещият им кандидат за евродепутат Максимилиан Кра беше изключен от групата им.Кра беше в центъра на няколко скандала, включително твърдения за приемане на средства от Русия и Китай. Освен това бивш високопоставен съветник на Кра беше арестуван по обвинения, че е шпионирал в полза на Китай.

 

Максимилиан Кра направи крайно противоречиви изказвания пред италиански вестник, в които заяви, че не всички членове на печално известните нацистки отряди "Ес Ес" са били престъпници, отбелязва БТВ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама