НОВИНИ


Мицкоски отново нарече страната си „Македония“ и разгневи опозицията в Гърция

3 2910 23.06.2024
Мицкоски отново нарече страната си „Македония“ и разгневи опозицията в Гърция
FB/Собрание на Република Северна МакедонијаS

Най-голямата гръцка опозиционна партия, лявата СИРИЗА, призова днес правителството в Атина да предприеме действия, след като лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и кандидат за премиер на Северна Македония Християн Мицкоски в програмната си реч отново нарече страната си „Македония“ в противоречие с Преспанския договор, съобщи гръцката телевизия Скай, цитирана от БТА.


СИРИЗА категорично осъжда нарушенията на Преспанския договор, сключен между Атина и Скопие през 2018 г., според който някогашната Република Македония промени името си на „Република Северна Македония“. Гръцката партия напомня на ВМРО-ДПМНЕ, че договорът предвижда и санкции за нарушенията му, които произтичат от международното и европейското право.



„Преспанският договор е (част от) европейското право и пълното му спазване представлява необходима предпоставка за присъединяването на Северна Македония към ЕС“, се казва в изявлението на СИРИЗА. В него се припомня още, че през 2021 г. и САЩ приеха закон, който предвижда санкции за нарушаване на Преспанския договор.

 

Гръцката опозиционна партия освен това обвинява и управляващата в Гърция Нова демокрация, и спечелилата изборите в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ, които принадлежат към Европейската народна партия, че се опитват да „торпилират един договор, който представлява ключов момент за всички народи на Балканите, за да привлекат националистическа публика“.

 

Напрежението в отношенията между Атина и Скопие започна, след като новоизбраната президентка на Северна Македония Гордана Силяновска при полагането на клетва на 12 май също не използва конституционното име на страната си.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама