НОВИНИ


Проф. Коутс: Един ден хората ще се върнат на Луната

2 3584 23.06.2024
Проф. Коутс: Един ден хората ще се върнат на Луната
скрийншот

От стъпването на Луната минаха 50 години, а човечеството още не е стъпило на друга планета. Причината е, че отвеждането на хора на други планети е наистина трудно.


Това каза пред bTV професор Андрю Коутс, един от големите умове на физиката, който има значителен принос към някои от ключовите минали мисии за опознаване на Слънчевата система. 

 

„Трябва да вземете не само човека, но и животоподдържащо оборудване – кислород, храна и вода – достатъчно, за да могат да оцелеят в пътуването. Трябва да можете да ги върнете безопасно. Така че е трудно. Но със сигурност един ден хората ще се върнат на Луната. Има планове в САЩ програмата „Артемида” да се върне, мисля около 2026 г. Китай говори за изследване на Луната с хора. Това ще е около 2030 г. Междувременно можем да правим по-рентабилни проучвания с роботи”, обясни проф. Коутс.



„Искаме да отидем на Марс, особено с роботи, за да видим дали някога е имало живот там. Марс е едно от местата в Слънчевата система, където е възможно да е съществувал живот. Преди 3,8 милиарда години Марс е било много различно място и животът може да е започнал там, приблизително по същото време, когато е започнал на Земята. Засега човешките изследвания се извършват в ниска околоземна орбита, с МКС, и потенциално на Луната. Марс все още е висока цел”, казва проф. Коутс.

 

Според него живот може да има на една от луните на Юпитер, наречена Европа, която е ледена луна. Под повърхността й има подземен воден океан, има вероятност условията да са подходящи за много прост тип живот.

 

„Галимет също има собствено магнитно поле, нещо като мини Земя е в системата на Юпитер. При Енцелад, който обикаля около Сатурн, има течен воден океан”, обяснява проф. Коутс.  


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама