СВЯТ


ЕС измисли как да заобикаля Орбан

5 11495 24.06.2024
ЕС измисли как да заобикаля Орбан
Виктор Орбан

Европейският съюз разработи механизъм, който ще му позволи да заобикаля ветото на Унгария върху закупуването на оръжие за Киев за сметка на приходите от замразените руски активи. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви в интервю за в. "Файненшъл таймс" (ФТ), че механизмът за заобикаляне на ветото ще бъде "сложен, като всяко правно решение, но работещ".


Ръководителят на Евродипломацията изтъкна, че ЕС и преди е предлагал на Унгария схема, подобна на договорената между Будапеща и НАТО през юни. "Предложихме на Унгария: вашите пари няма да бъдат използвани по никакъв начин за подкрепа на Украйна. Не само за оръжия, но и за други цели", каза Борел. В замяна Будапеща трябваше да увери страните от ЕС, че няма да налага вето върху решенията за Украйна. Според ръководителя на евродипломацията обаче унгарските власти са отхвърлили това предложение.


През май ФТ съобщи, че Унгария възпрепятства плановете на Европейската комисия (ЕК) за закупуване на оръжия за Киев с конфискувани приходи от реинвестирането на замразени руски активи и "блокира всичко, свързано с военна помощ за Украйна".


По-рано Съветът на ЕС прие резолюция, която задължава всички финансови институции на ЕС да започнат да превеждат два пъти годишно приходите от реинвестирането на руските активи на ЕК, която след това ще разпредели 90% от тези средства за оръжия за Киев и 10% за програми за икономическа помощ за Украйна. ЕК очаква по този начин да събира 2,5-3 млрд. евро годишно. Първото набиране на средства е планирано за юли 2024 г. В момента в ЕС са блокирани руски държавни активи на стойност около 210 млрд. евро.


Унгарският министър-председател Виктор Орбан призова Урсула фон дер Лайен да бъде сменена на поста председател на Европейската комисия (ЕК), като определи последните пет години като най-лошите в историята на ЕС.


Орбан нарече Фон дер Лайен служителка на Вебер, която играе ролята на Велзевул. Запитан защо пречи на назначаването на фон дер Лайен за втори мандат, Орбан заяви: "Заради нейната ниска ефективност." "Зелената трансформация е пълен провал на управлението, миграционният пакет не решава проблема. Европа се нуждае от по-ефективно ръководство, има достатъчно талантливи политици, които могат да го направят", обясни премиерът в интервю за германската медийна група "Функе". "Но няма да назовавам имена", добави той.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама