НОВИНИ


Експерт-птицевъд отвори очите на България за месото и яйцата

6 56203 24.06.2024
Експерт-птицевъд отвори очите на България за месото и яйцата
Ивайло Гълъбов

От данните на Министерството на земеделието и храните става ясно, че тенденцията да внасяме пилешко месо и яйца не е от днес. Традиционно дори внасяме много пилешко месо, основно за преработка.


“Въпреки че по търговските мрежи може сами да видите охладено месо, което е внос от Румъния, Унгария. В един общ европейски пазар това са нормални тенденции, ние се надяваме да се среща и българско месо в съседните страни, което е абсолютно нормално", каза председателят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов в студиото на  Bulgaria ON AIR.


Ситуацията с вноса на месо и яйца обаче е тревожна. Гълъбов поясни, че когато те идват от трети страни, те са произведени при други условия. Така се появява нелоялна конкуренция.


“Точно в тази връзка са и нашите инициативи да се използва европейското законодателство и да се въведат импортни квоти за месо от Украйна. Такава инициатива е поета за яйцата. Трябва да има лимити", допълни експертът.


Гълъбов е на мнение продуктите от Украйна са нелоялна конкуренция, защото развалят търговския баланс и най-вече - цените.


"Стандартите са различни, но Европейската комисия допусна Украйна до пазара и това вече им даде свобода да оперират свободно. Яйца внасяме основно от ЕС, с изключение на 2024 година. Вносът на яйца от Украйна нарасна изключително много и заради това ние поискахме на импортни квоти", подчерта председателят на Съюза на птицевъдите.


Яйцата от Украйна идват на доста по-ниски цени."Това са яйца от стандартни клетки, които са спрени от производство в ЕС през 2011 година. Това е една от причините. Другата причина си е чисто търговска. С около 20% по-евтини са от нашите. Това е напълно достатъчно, за да създава проблеми на пазара. Цените на едро в момента са около 0,18 лв. за M и L размер", коментира Гълъбов.


Експертът допълни, че страната ни е една от най-засегнатите от птичи грип. Инфлуенцата е нанесла много щети на кокошките носачки.


“При бройлерите имаме един изолиран случай, който беше относително голям, но малък на фона на нашето производство. Но при кокошките загубихме 2 млн. птици за около 6 месеца. За Гърция изнасяхме много яйца, но спряхме износа, за да може яйцата да останат в България", добави Ивайло Гълъбов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама