НОВИНИ


От пожарната са регистрирали над 1000 произшествия повече тази година

0 2258 25.06.2024
От пожарната са регистрирали над 1000 произшествия повече тази година
Александър Джартов

От пожарната са регистрирали над 1000 произшествия повече тази година в сравнение с 2023 г., които включват извънредни ситуации при бури, градушки, наводнения, пожари и др. Това каза пред БНТ главен комисар Александър Джартов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението”.


"Към настоящия момент съпоставено с миналата година имаме повече от 1000 произшествия повече. Те не се дължат само на пожарите. През миналата седмица имахме и бури, които засегнаха Велико Търново, Нова Загора, Казанлък, така че е динамична обстановката от гледна точка на произшествия, но са повече от миналата година. Валежите от дъжд в началото на годината са предпоставка за високата растителност, която създава допълнително усложнения при пожар", каза Джартов."Рисковете за пожари са предпоставени от високите температури, растителността е изключително висока, вече е суха, така че всяка една дейност, която е свързана с палене на огън, отделяне на искри предполага и висок риск от възникване на пожар", обобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението” .

 
Джартов коментира и ситуацията в Сакар планина, където от неделя бушуват пожари.

 

"Обикновено възникването на пожари в Сакар планина е в резултат на човешка дейност - изхвърляне на фасове, почистване на пасища, рискът винаги е голям. Продължава работата на булдозера, който ни беше предоставен в неделя, така че да бъдат изградени допълнителни просеки и да не се допусне разпространяване на пожара. Според мен днес в късния следобяд ще се справят колегите с пожара".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама