НОВИНИ


Доц. Ангел Кунчев: С особена злоба се опитваме да оплюем нашето си - Ешерихия коли даже и в Кранево няма

8 5382 25.06.2024
Доц. Ангел Кунчев: С особена злоба се опитваме да оплюем нашето си - Ешерихия коли даже и в Кранево няма
Доц. Ангел Кунчев БГНЕС

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев разкритикува заглавия от рода "Ешерихия коли по българското Черноморие", които всяват според него излишен смут.


"Ние сме някакви странни хора, които с особен ентусиазъм, с особена злоба се опитваме да оплюем нашето си. Ешерихия коли даже и в Кранево няма. Единствената малка разлика, която видяхме при една от пробите, макар че са взимани три пъти, беше известно повишаване на ентерококите. Което е очаквано, тъй като естествено прекъсването на тази тръба и изливането на водите могат да замърсят в известна степен.Това го установяваме само около тръбата и то на някакви 100-200 метра около нея, не става въпрос дори за целия плаж, не говорим въобще за плажовете във Варна, в Албена, които нямат никакви отклонения. На това да излезеш със заглавие "Ешерихия коли по Българското Черноморие" е безумно", категоричен е главният здравен инспектор.


Кунчев обясни, че се взимат два пъти месечно проби от всички плажове. Когато се налага се учестява пробовземането и се прави всяка седмица.

 

"Увеличаваме и броя на изследванията, ние вече изследваме не само за ешерия коли и чревни ентерококи, но и за салмонела и вибриони. За да сме сигурни, че когато кажем, че водата е чиста, хората могат наистина да са спокойни", категоричен е Кунчев.


Здравният инспектор обясни, че екстремно високите температури затрудняват организма и когато го подлагаме на голям стрес, влизайки в студени климатизирани помещения често, води и до отслабена имунна система и по-голяма чувствителност.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама