НОВИНИ


Директорът на АЕЦ "Козлодуй": Около 8 кубика са изтеклите радиоактивни води, става дума за човешка грешка

6 6581 25.06.2024
Директорът на АЕЦ
Директорът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов Стопкадър: bTV

"При спирането на 6-и блок се случи въпросният инцидент. Около 8 кубика са изтекли, пуска се азот вътре. За съжаление става дума за човешка грешка, този, който я направи, е отстранен. Прави се анализ на ситуацията."


Това заяви в ефира на предаването "Лице в лице" по bTV директорът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

 

"Аз бях с моя син, който е на 2 години, в АЕЦ-а, няма никаква опасност. Такава вода не може да напусне зоната на АЕЦ-а. Всичко е почистено. Топлоизолацията е почистена. Проблемът е следният - това не е първата авария, при която има изтичане на такава вода. Антиядрените вълнения излишно се тиражират в обществото", уточни той.



По думите му когато се използва понятието "радиоактивна вода", хората често се притесняват, което е нормално.

 

Запитан дали е имало облъчване на хора, Николов бе категоричен, че няма такова нещо.


"Всичко, което е било напръскано, е подменено. Всичко е почистено. Там, където покритието е махнато, е сложено ново", допълни директорът на АЕЦ "Козлодуй".



На въпрос идват ли у нас руски работници и енергетици, които да ни помагат, ако се наложи, Николов обясни, че преходът към други партньори е много труден.

 

"Досега не ни е отказвана помощ. Съвсем на друго ниво вече се разговорите. Ние прекратихме договора за ядрено гориво. Няма нужда да се подменя нищо към настоящия момент. Парагенераторът е много далеч от проектната готовност за спирането му. В момента работят две системи за вътрешнореакторен контрол - всичко е нормално. Дай Боже, 6-и блок да го пуснем скоро и да заработи нормално", посочи шефът на АЕЦ-а.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама